Wecycle – over het recyclen van lampen en armaturen

Lampen en armaturen recyclen… Ik moet je eerlijk bekennen dat ik hier nog niet eerder bij stil had gestaan totdat ik in aanraking kwam met Wecycle. De vraag was of ik awareness wilde creëren rond het recyclen van lampen en armaturen. Het zette me aan het denken! Een beter milieu begint immers bij jezelf en wij zijn met elkaar verantwoordelijk voor de wereld waarin onze kinderen opgroeien. Dus ja! Ik wilde hier meer over weten en vind het ook belangrijk deze informatie met jullie te delen. Lampen zijn immers een groot onderdeel van ons interieur en ons dagelijkse leven.

Oude lampen, wat doe je ermee?

De ledlampen van tegenwoordig gaan lang mee, maar ik vermoed dat in ieder huishouden nog wel een paar ouderwetse spaarlampen te vinden zijn. En wat doe je als deze kapot zijn? Na het lezen van deze blogpost gooi je ze in ieder geval niet meer in de kliko, maar ga je ze inleveren :)! In veel supermarkten staan namelijk inleverbakken waar je je kapotte lampen in kan gooien. Ook kom je deze bakken tegen bij bouwmarkten, woonwinkels, kringloopwinkel of tuincentra. Er is dus altijd wel een inleverbak in de buurt. Handig!!

Grappig dit…

Op m’n werk lopen we tussen de middag altijd met een paar collega’s naar de supermarkt, een broodje halen. Nooit eerder was mij de inleverbak voor lampen opgevallen, maar tadaaaaaaaa, hij staat er echt hoor! Zo bijzonder dat je hersenen blijkbaar ineens getriggerd worden doordat je ergens mee bezig bent.

inleverbak batterijen en lampen

Terug naar de lampen en armaturen

Net als dat je af en toe je muur verft, andere meubels en/of accessoires koopt, zo vervangen we ook weleens onze lampen. Maar wat doe je dan met je oude armaturen? Als je er niemand blij mee kan maken, is het van belang dat deze op de juiste plek worden ingeleverd zodat deze gerecycled kan worden. Grote, afgedankte armaturen moeten ingeleverd worden bij de milieustraat van jouw gemeente of bij de Kringloop. Vanaf hier wordt het product opgepakt, gerecycled en worden er nieuwe producten van gemaakt.

slaapkamer donker
Lampen zijn onmisbaar in huis! Je hebt ze immers in elke ruimte nodig.

Waarom eigenlijk recyclen?

Ja, dat is natuurlijk een open deur… Maar toch wil ik het hier noemen om het verhaal compleet te maken. Recycling is namelijk goed voor het milieu, het besparen van grondstoffen, minder CO2 uitstoot en het genereert veel banen. Dit zijn allemaal belangrijke argumenten om te recyclen. In deze blogpost gaat het over recyclen van lampen en armaturen, maar dit geldt natuurlijk voor nog veel meer productgroepen, zoals papier, plastic etc. etc. Ik herhaal het nog maar eens: een beter milieu begint bij jezelf.

­­Voor de professional

Mocht jij zelf armaturen en lampen importeren en inzetten voor projecten, dan ben je wettelijk verplicht je aan te sluiten bij stichting LightRec. Wecycle is de uitvoeringsorganisatie van deze stichting en zorgt dat alle ingeleverde lampen en armaturen verantwoord worden gerecycled.

Ik hoop met het schrijven van deze blogpost jou nog een stukje bewuster te hebben gemaakt van het milieu en het belang van recyclen. Als dat zo is, is mijn doel bereikt :).

Liefs, Judith

velvet zwarte bank

 

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Wecycle.

Vorig artikelWeg met die kille, lichte muur
Volgend artikelTijdloze kandelaars en meer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.