Mijn slowjuicer kocht ik zo’n vijf jaar geleden. Ik zag het als een perfecte aanvulling op onze inname van groente en fruit omdat je heel eenvoudig megaveel vitamientjes binnenkrijgt! Ongeveer een jaar heb ik vrij fanatiek sapjes geperst met mijn slowjuicer, maar uiteindelijk belandde het fantastische apparaat in de kast.
Afgelopen week heb ik ‘m er weer uitgehaald. In deze blogpost wil ik je graag meenemen in mijn slowjuicer-avontuur, de voordelen, de nadelen en natuurlijk het favoriete recept van ons gezin!
De slowjuicer – wat is het voor apparaat?
Een slowjuicer perst langzaam en gecontroleerd het sap uit fruit of groente. Door het sap op langzame snelheid te persen, blijven veruit de meeste smaak, vitaminen, mineralen en enzymen behouden en heb jij een vitaminerijk sapje te pakken!
Dit is meteen het grootste verschil ten opzichte van een blender / sapcentrifuge. Bij een blender wordt alles op hoge snelheid vermalen. Tijdens dit proces komt er automatisch zuurstof bij in het sap wat al na enkele minuten gaat oxideren. Dit herken je aan kleurverschil en de scheiding van vloeibare en vaste delen van het sap. Daarnaast komt er door het hoge toerental van sapcentrifuges hitte vrij. Enzymen, maar ook vitamines en antioxidanten zijn gevoelig voor een hoge temperatuur en gaan dan ook verloren in een sapcentrifuge / blender. (Ik heb deze informatie trouwens niet zelf bedacht en beschouw mezelf zeker niet als deskundige ;). Destijds heb ik veel informatie gevonden op deze website.)
Waarom kocht ik een slowjuicer?
Eigenlijk heel simpel. Iedereen weet dat je eigenlijk 200gr groente en 2 stuks fruit per persoon per dag “moet” eten om je lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Nou, dat lukt ons niet altijd. Omdat ik het wel belangrijk vind om voldoende vitamines binnen te krijgen, ging ik op zoek naar alternatieven / aanvullingen en kwam ik uit op de slowjuicer!
Wauw, dat leek me fantastisch! Je groente en fruit opdrinken met behoud van alle vitamines en mineralen. Want heel eerlijk, zo’n blender voelde al nooit helemaal lekker. Daarnaast wilde ik ook wel eens een wortelsapje proberen of bijvoorbeeld bieten. Dat krijg je in een doorsnee blender echt niet voor elkaar namelijk. Na lang twijfelen en veel onderzoek ging ik overstag! Het leek me namelijk ook de perfecte manier om de kinderen te voorzien van een gezonde aanvulling op hun voeding. Met een slowjuicer pers je namelijk puur sap, zonder stukjes!
Welke slowjuicer heb ik destijds gekocht?
Ik zal niet liegen, het is een kostbare uitgave. Mijn Matstone kostte destijds iets van 350 euro. In die tijd had je horizontale en verticale slowjuicers en mijn voorkeur ging, na wat onderzoek, uit naar een horizontale. Ik heb even gekeken op de website waar ik ‘m heb gekocht en hij komt overeen met dit model.
Ik was laaiend enthousiast en kocht me helemaal gek aan groente en fruit, zocht op internet recepten en ging aan de slag. Fantastisch! Je voelt gewoon dat het echt gezonde sappen zijn en met de juiste combinaties proef je niet eens de groenten.
Hoe werkt het slowjuicen?
Je begint met het grof snijden van je groente en fruit. Schil en klokhuis kan je allemaal laten zitten. Het moet alleen door de “invoerpijp” passen. Met de stamper duw je de groente en fruit door het pijpje waardoor het goed in de vermaler terecht komt.
Onder de slowjuicer zet je 2 bakjes. In het ene bakje wordt de pulp opgevangen en in het andere bakje het heerlijke sap. Het heerlijke sap drink je meteen op en de pulp gooi ik weg. Je kan de pulp ook gebruiken om groenteburgers van te maken. Hier zijn op internet genoeg recepten van te vinden.
De voor- en nadelen van het slowjuicen
Een sapje uit de slowjuicer is gezond, maar er zitten ook echt wat nadelen aan:
Tijd:
Het snijden, persen en schoonmaken kost best wat tijd. In totaal ben je snel zo’n 25 minuten bezig. Een optie is om in 1x bijvoorbeeld voor 2 dagen te persen en een deel in de koelkast te bewaren. Ik denk dat er dan toch veel voedingsstoffen verloren gaan, dus ik doe dit niet.
Geld:
Er gaat best veel groente en fruit doorheen met het juicen en vooral fruit is niet goedkoop.
Minder vezels:
Het meest gezonde is nog altijd om je groenten en fruit te eten. In een groentesap ontbreken de, oh zo belangrijke, vezels.
Suikers:
In fruit zitten fruitsuikers en middels zo’n sapje krijg je hier best wat van binnen. Wil je dit liever niet, dan kan je ervoor kiezen om qua verhouding meer groenten dan fruit te gebruiken.
Het grote voordeel is dat je alsnog op een eenvoudige manier je vitamines en mineralen kan aanvullen op je reguliere voeding. Dit is voor mij de reden om toch wat moeite te doen en deze sapjes te persen voor het hele gezin want jawel, ook de meiden en Mike zijn fan.
Ons favoriete sapje!
De reden dat ik de slowjuicer uit de kast haalde, was omdat Pien vroeg om dat groene sapje wat ze vroeger altijd dronk. Na jaaaaaaa, die had dus indruk gemaakt! Ik vloog naar de Jumbo, haalde alle ingrediënten en we gingen samen aan de slag!
Hieronder de ingrediënten voor ons favoriete slowjuicer sapje. Je maakt hiermee zo’n 600ml sap:
200 gram verse spinazie
3 conference peren
3 takjes verse munt
1/4 limoen
Je hoeft alleen de peren in grove stukken te hakken en een partje van de limoen. Vervolgens doe je alles door elkaar in de slowjuicer en dan, smullen maar!!
Een slowjuicer is ook ideaal voor overrijp fruit. Dit is vaak niet meer lekker om te eten (melige appels, te zachte kiwi’s etc), maar is natuurlijk wel prima geschikt om sap van te maken!
Ik zal de komende tijd nog wat meer van m’n oude recepten gaan proberen en aanvullen in deze blog. Mocht je zelf een toprecept hebben, laat het dan weten in de reacties.
Liefs, Judith