Zonnepanelen op je dak: hier moet je op letten

wat kosten zonnepanelen

Waar het jaren geleden nog bijna vreemd was om zonnepanelen op je dak te hebben, zie je het tegenwoordig steeds meer. Niet meer dan logisch, omdat zonnepanelen je helpen bij de verduurzaming van je woning Γ©n je een lagere energierekening gaan opleveren. Als je hebt besloten om zonnepanelen te nemen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder staan de belangrijkste.

De kosten van zonnepanelen

We blijven Nederlanders hè. Allemaal leuk die zonnepanelen, maar wat gaat het kosten? In diverse reclames heb je ongetwijfeld al meegekregen dat zonnepanelen een investering vragen, die je later dubbel en dwars terug gaat verdienen.

Het is afhankelijk van de grootte van je huishouden hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen. Voor een huishouden van vier personen kan je uitgaan van 8.000 euro. Je hebt met zijn vieren namelijk meer zonnepanelen nodig dan wanneer je alleen of met zijn tweeΓ«n woont. Voor een huishouden van twee personen komt de investering uit op zo’n 5.800 euro.

De besparing

Dat is dan ook wel leuk om te weten. Hoeveel bespaar je met je zonnepanelen? Dit zijn natuurlijk schattingen, gebaseerd op het gemiddelde verbruik. Voor een huishouden van vier personen komt de jaarlijkse besparing uit op ruim 1.600 euro. Dat betekent dat je je investering er in 5 jaar al uit hebt.

Een eenpersoonshuishouden bespaart met zonnepanelen 750 euro per jaar, een huishouden van twee personen komt uit op ruim 1.100 euro. Voor grotere huishoudens is de investering groter, maar de jaarlijkse besparing valt dan eveneens hoger uit.

Welke zonnepanelen?

Je hebt de keuze uit meerdere zonnepanelen. Het is van het type huis afhankelijk welke zonnepanelen het meest geschikt zijn. Om de beste zonnepanelen te kiezen zijn er vier factoren waar je naar moet kijken. Dat zijn vermogen, rendement, keurmerken en certificaten en hoe lang de garantietermijn is.

Zonnepanelen met een hogere Wattpiek (het maximaal mogelijke vermogen) en het hoogste rendement zijn het best, maar ook het duurst. Daarom is het soms slim om voor een wat lagere Wattpiek te kiezen.

Keurmerken (en certificaten) en de garantietermijn zijn ook belangrijk. Vooral het keurmerk, omdat je dan zeker weet dat je kwalitatief goede zonnepanelen aanschaft.

Is er een verbouwing nodig?

Nee hoor, je hoeft je huis niet grondig te verbouwen. Sterker nog, de installatie van de zonnepanelen kan je zelf doen. Daar moet je wel een beetje handig voor zijn. In veel gevallen is het daarom slimmer om dit door een vakkundig installateur te laten doen.

Dan wordt de bekabeling op een goede manier gedaan en de techniek op de juiste wijze aangesloten op de groepenkast. Behalve dat dit het veiligst is, levert een juiste installatie van de zonnepanelen je ook een hoger rendement op.

Subsidie

Veel gemeenten in Nederland geven subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Check bij jouw gemeente of er subsidie wordt verstrekt. Verder kan je in sommige gevallen de BTW van de installatie en aanschaf terugkrijgen van de Belastingdienst. Zo kan je de investeringskosten behoorlijk drukken.

Meer informatie over (ver)bouwen en aankopen van een huis, vind je op de website woneninderegio.nl.

Vorig artikelNieuw! De Humble Light outdoor, de musthave tuinverlichting
Volgend artikelEen bank met ronde vormen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.