In jouw omgeving zijn er ongetwijfeld behoorlijk wat daken waarop zonnepanelen liggen. Sommige mensen installeren er een paar, terwijl anderen er het hele dak mee vol leggen. Overweeg je ook om zonnepanelen te plaatsen? Dan vraag jij je mogelijk hoeveel je er nodig hebt. Wat dat betreft ben je aan het juiste adres. In deze blog helpen we jou namelijk een inschatting te maken van het aantal zonnepanelen dat je moet installeren om zelfvoorzienend te zijn.

Breng jouw energieverbruik in kaart

De meeste mensen kopen pas zonnepanelen als zij weten hoeveel panelen ze nodig hebben. Het is alleen niet gemakkelijk om in te schatten hoeveel panelen je nodig hebt. Om dit iets makkelijker te maken, raden wij je aan allereerst jouw energieverbruik in kaart te brengen. Richt je hierbij niet alleen tot het energieverbruik van het afgelopen jaar, maar kijk ook naar eerdere jaren. In dat geval kun je namelijk een goede inschatting maken van de hoeveelheid stroom die je op jaarbasis verbruikt. Als je eenmaal weet hoeveel kilowattuur je gemiddeld per jaar verbruikt, weet je ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit vermogen op te wekken.

Bereken hoeveel je bespaart met zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen wek je zelf energie op. Het gevolg hiervan is dat je minder stroom af hoeft te nemen van jouw energieleverancier, waardoor je geld bespaart. Sommige mensen denken dat ze grote bedragen besparen met zonnepanelen, maar dit is lang niet altijd het geval. Dit hangt onder meer af van het aantal panelen dat je installeert. Hoe meer panelen er op jouw dak liggen, des te hoger de besparing.

Niet iedereen bespaart evenveel met zonnepanelen. Zo kan het rendement per situatie verschillen. Ben je benieuwd hoeveel je ongeveer bespaart met zonnepanelen? Dan kun je zonnepanelen berekenen. Online vind je hier een aantal handige tools voor. Je vult simpelweg jouw gegevens in en de site gaat voor jou aan de slag. Hierdoor weet je binnen een paar tellen hoeveel je kunt besparen. Bovendien kan zo’n site je vaak helpen om een inschatting te maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Zodoende weet je precies wat je nodig hebt om zelfvoorzienend te worden.

Je krijgt geld voor de stroom die je terug levert

Wie het hele dak vol legt met zonnepanelen, wekt vaak meer stroom op dan hij verbruikt. Dit lijkt misschien overbodig, maar het brengt ook voordelen met zich mee. Het overschot aan stroom lever je namelijk terug aan het net. Dit doe je niet voor niets, want een energieleverancier betaalt jou namelijk voor deze stroom. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, maar je krijgt de komende jaren nog wel geld als je terug levert aan het net. Hierdoor kan het interessant zijn om meer zonnepanelen te plaatsen dan je daadwerkelijk nodig hebt om in jouw energiebehoefte te voorzien.

Klik hier als je meer wil weten over duurzaam wonen.

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

 

Vorig artikelCursus indelingsplan maken
Volgend artikelNatuurlijke verzorgingsproducten voor pure ontspanning

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.