Ben je op zoek naar duurzame energieoplossingen voor je huis? De warmtepomp staat centraal in deze groene transitie. Dit artikel helpt je de kosten van verschillende warmtepompen te begrijpen, met inzicht in kosten voor aanschaf, installatie en potentiële subsidies.

Prijs warmtepomp per type

De prijs van warmtepompen verschilt afhankelijk van het type en grootte van het systeem. Een lucht-lucht warmtepomp neemt warmte uit de buitenlucht en brengt dat naar binnen. Dit kost vaak minder dan een grond-water warmtepomp, die gebruikt maakt van geothermische energie. De kosten schommelen enorm, maar hier is een globaal overzicht van de prijzen inclusief btw en plaatsing:

  • Lucht-lucht warmtepomp: Een betaalbare optie voor verwarming, startend vanaf € 4.000 á € 7.000.
  • Lucht-water warmtepomp: Ideaal voor verwarming en warm water, met prijzen variërend van € 5.000 á € 9.000.
  • Hybride warmtepomp: Combineert een traditionele gasketel met een warmtepomp, ideaal voor bestaande woningen. Prijzen beginnen bij ongeveer € 8.000 á € 15.000.
  • Grond-water warmtepomp: De meest efficiënte keuze, maar kostbaar. Prijzen lopen uiteen van € 20.000 á € 30.000.
  • Water-water warmtepomp: Gebruikt grondwater voor verwarming en koeling, met kosten die beginnen rond de € 15.000 á € 20.000, afhankelijk van de installatiecomplexiteit.

Kosten warmtepomp financieren

De Nederlandse overheid moedigt de aanschaf van warmtepompen aan met subsidies. De subsidie dekt 30% van de kosten voor zowel de warmtepomp als de installatie. Als het merk op de apparatenlijst staat, ontvang je minimaal € 500 subsidie. 

Heb je naast de subsidie niet genoeg spaargeld op je rekening om de warmtepomp aan te kopen, of wil je liever de kosten gespreid over een lange termijn betalen? Dan kun je een lening aanvragen. Voor de aanschaf van een warmtepomp is een persoonlijke lening vaak de beste leenvorm. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Maar je kunt toch ook je hypotheek verhogen? Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl zegt: “Een persoonlijke lening is bij bedragen tot ongeveer € 25.000 vaak de beste keuze, ook ten opzichte van je hypotheek verhogen. Dit komt doordat je niet naar de notaris hoeft en je huis niet hoeft te laten taxeren. Deze kosten lopen ook snel op, wat je hypotheek verhogen dus uiteindelijk duurder maakt. Bovendien is de rente van een persoonlijke lening ook aftrekbaar als je de lening gebruikt voor het verbeteren van je eigen woning.”

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

Vorig artikelMet deze tips maak je van jouw tuin weer een beleving!
Volgend artikelDigitale veiligheid in huis, is het beschermen van je computer en smartphone voldoende?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.