Een paar jaar geleden was ik redelijk fanatiek als het op gezond eten aankwam. Ik liet het echter verwateren want het kost best wat tijd. Maar… zo nu en dan maak ik echt tijd om m’n favoriete groentesoep te maken, met behulp van een slowcooker (je kan ‘m ook maken zonder slowcooker overigens).
De slowcooker
Toen ik vorige week bij de groenteboer was, raakten we aan de praat over suddervlees. Ja, dat is om te smullen, maar die suddertijd is heel lang. Je pan op ‘t vuur of in de oven terwijl je niet thuis bent, is niet heel handig namelijk.
En toen ineens ging er een lampje af in m’n hoofd. Ik had namelijk weleens iets gelezen over een slowcooker. Dit leek me ideaal. Het is een pan die je gewoon met een stekker in het stopcontact stopt en uren aan kan laten staan. Ook als je niet thuis bent of slaapt, want daar is de pan speciaal op gemaakt. Handig!!!
Ik zag al m’n favoriete soepen en draadjesvlees van destijds in gedachten alweer voorbij komen, dus, impulsief als ik ben, bestelde ik direct deze slowcooker.
De volgende dag werd ie geleverd en dan kan ik natuurlijk niet wachten om m’n favoriete recept uit te proberen: groentesoep van verse bouillon, getrokken van schenkel, mergpijp en heel veel groenten en kruiden!
Groentesoep van getrokken runderbouillon
Ingrediënten deel 1:
1 schenkel
2 mergpijpen
3 eetlepels appelciderazijn
Ingrediënten deel 2:
1 prei in grove stukken gesneden
2 wortels in plakjes / stukken
2 uien in stukken gesneden
Een bosje peterselie
Een bosje selderij
Een paar takjes tijm
3 laurierblaadjes, gescheurd voor extra smaak
1 theelepel peperkorrels
Een paar kruidnagels
2-3 runderbouillon blokjes
Ingrediënten deel 3:
2 wortels
1 prei
een bosje lenteui
peterselie
soepballetjes
Maggi smaakmaker groentesoep
Deel 1:
Zet de schenkel en mergpijp met de appelazijn in koud (!) water op het vuur en breng deze aan de kook (de azijn zorgt ervoor dat mineralen sneller uit de botten onttrokken wordt en je bouillon dus nog gezonder wordt). Je zal zien dat er een schuimlaag ontstaat welke je eraf schept met een schuimspaan (als je het laat zitten, wordt je bouillon troebel en kan het de smaak beïnvloeden).
Ondertussen heb je tijd om de groenten te snijden. Een goede messenset kopen is sowieso slim om te doen. Scherpe messen zijn onmisbaar in de keuken!
Zodra het vlees “uitgeschuimd” is (na een kwartiertje ongeveer), giet je het kookwater met het vlees in je slowcooker. Voeg tevens alle ingrediënten toe die je hierboven leest onder “deel 2”. Zorg dat alles onder water staat, dus voeg eventueel wat warm water toe.
Zet je slowcooker in de stand “low” en laat hem z’n werk doen :). Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe meer voedingsstoffen je uit de botten haalt. Ik heb ‘m dit keer 20 uur laten pruttelen.
Na 20 uur heb ik alle groenten eruit gehaald en weggegooid. Het vlees van de schenkel heb ik in stukjes gesneden en terug in de bouillon gedaan.
De bouillon is nu klaar! Deze basis kan je voor vele gerechten gebruiken. Ik lees weleens dat mensen de bouillon in ijsblokjeszakjes invriezen zodat ze altijd een voorraadje hebben, maar ik maak er altijd een grote pan soep van:
Snijd de groenten uit “recept deel 3” van hierboven en voeg deze toe aan de bouillon. Ook de soepballetjes voeg je nu toe (deze heb ik overigens eerst in koud water aan de kook gebracht in een ander pannetje, zodat je ‘m kan afschuimen zonder dat dit je bouillon “bederft”).
En dan komt mijn geheime ingrediënt wat de soep zo lekker maakt, de Maggi smaakmaker. Heel slecht eigenlijk want het komt gewoon uit een pakje, maar het maakt de soep ècht af! Ik heb de soep weleens alleen met peper en zout op smaak proberen te maken, maar hou maar op. Dat wordt ‘m gewoon niet. Niet met mijn kookkunsten iig.
Laat de soep nog een half uurtje zachtjes koken op het fornuis en je groentesoep is helemaal klaar! Een krachtige soep, ramvol met mineralen, glucosamine, gelatine etc.
Overigens kan je dit recept ook maken zonder slowcooker. Je kan dit namelijk prima in een pan op je fornuis maken. Het recept verandert er niet door, hoewel ik me kan voorstellen dat je dan niet de bouillon 20 uur laat trekken, maar bijvoorbeeld 4 uur omdat je niet 20 uur thuis blijft om de boel in de gaten te houden ;). Dat kan echt prima, alleen hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe krachtiger en gezonder het wordt.
Tip:
Je lichaam iedere dag voorzien van zo’n krachtige kop soep is absoluut geen overbodige luxe! Zodra ik een grote pan soep heb gemaakt, gaat er iedere dag een kop mee naar m’n werk :). Ik warm ‘s morgens een pannetje soep op en neem dit mee in een kleine isoleerfles. Als je deze helemaal vult en er dus geen lucht in zit, blijft deze tot de lunch heet.
Mocht jij nog tips voor me hebben, variaties op deze soep en wellicht een heel ander recept, laat deze dan in een reactie hieronder achter. Ben namelijk heel benieuwd naar jullie favoriete recepten!
Liefs, Judith
Dag Judith ik heb nog een tip. Gezien bij een Belgische kok. Trek bij het 2e gedeelte ook de uienschillen mee. Erg gezond en geeft een heerlijke extra smaak en geur. Waarschijnlijk is dan de maggi niet meer nodig.
Thanks voor de tip! 🙂
Dit lijkt me nou echt het recept wat ik zoek, maar antwoorden op de vragen zou wel fijn zijn, want in het recept staat niet hoeveel water je gebruikt en dat maakt nogal een verschil denk ik, ik zou dit wel graag weten maar zie dat er geen antwoord is gegeven op de meeste vragen helaas.
Kun je ook alle groenten en kruiden van deel 2 pureren, zonder ze weg te gooien? Ik heb er nl 2 kg tomaten er nog bij gedaan
Hoi Judith,
Eigenlijk zijn de bouillonblokjes en smaakmaker toch helemaal niet nodig als je al zoveel smaakmakers aan de soep toevoegt? Is het dan echt nog te flauw? Is het niet een idee de schenkel eerst helemaal bruin te bakken? Maar ik ben wel geïntrigeerd door de trektijd en de mineralen die dan vrijkomen! Dat wil ik toch ook proberen en dan kijk ik wel hoeveel smaakmakers ik er nog bij moet gooien.
Hey Judith,
Ik heb dezelfde vraag als Karin, als je de bouillon klaar hebt (nummer 3) doe je er dan nog water bij? Want IK vond het met een klein beetje smaakmaker al te zoutig worden (heb er dus niets meer bij gedaan) maar had ook geen water bij gevuld. Dus mijn vraag is, vul je de bouillon bij met water?
Gr Anja
hoeveel liter water gebruik je voor de boullion?
en moet er nog water bij als je de soep gaat maken? of pure bouillon?
gr karin
Dat ben je wel!
Groet,
Benard.
Dag Judith,
Is twintig uur niet veel te lang voor de groente runderboullion?
Of zit ie dan echt ram vol energie.
Ik heb het idee dat hij dan over de top raakt.
Laat weten aub.
Gr. Benard Lohman
Hi, het gaat erom dat de botten zolang trekken. Daar komt de voeding uit, de groenten geven smaakt. Maar…. ik ben geen prof hè 😉