Een paar jaar geleden was ik redelijk fanatiek als het op gezond eten aankwam. Vooral verwarmende gerechten vond ik fantastisch. Wat het doet voor je gezondheid is geweldig!
Ik liet het echter verwateren want het kost best wat tijd. Ik ben totaal geen keukenprinses, dus ik moet alles volgens een recept doen, anders gaat het mis. Daarnaast heb ik nogal kieskeurige eters thuis, dus dat helpt niet in mijn enthousiasme, maar ja….. de tijd van stoofpotten is weer aangebroken en ik hou daar echt van! π
De slowcooker
Toen ik vorige week bij de groenteboer was, raakten we aan de praat over suddervlees. Ja, dat is om te smullen, maar die uuuuuuuuuren suddertijd. Je pan op ‘t vuur of in de oven terwijl je niet thuis bent, is niet heel fijn.
En toen ineens ging er een lampje af in m’n hoofd. Ik had namelijk weleens iets gelezen over een slowcooker. Hop, naar m’n grote vriend, mister Google! Een slowcooker leek me ideaal!! Het is een pan die je gewoon met een stekker in het stopcontact stopt en uren aan kan laten staan. Ook als je niet thuis bent of slaapt, want daar is de pan speciaal op gemaakt. Handig!!!
Ik zag al m’n favoriete soepen en draadjesvlees van destijds in gedachten alweer voorbij komen, dus, impulsief als ik ben, bestelde ik direct een slowcooker. Gewoon, degene die als eerste naar boven kwam bij mister google en heel veel goede recensies had. Ik was vrij snel overtuigd, dus kocht ik deze crock-pot:
De volgende dag werd ie geleverd en dan kan ik natuurlijk niet wachten om m’n favoriete recept uit te proberen: groentesoep van verse bouillon, getrokken van schenkel, mergpijp en veul groenten en kruiden!
Nu zijn er overigens 80.000 foodblogs waar je recepten kan vinden en ik wil die kant echt niet op gaan, maar ik vind het gewoon leuk om mijn favo’s hier met jullie te delen dus hier komt ie:
Groentesoep van getrokken runderbouillon
IngrediΓ«nten deel 1:
1 schenkel
2 mergpijpen
3 eetlepels appelciderazijn
IngrediΓ«nten deel 2:
1 prei in grove stukken gesneden
2 wortels in plakjes / stukken
2 uien in stukken gesneden
Een bosje peterselie
Een bosje selderij
Een paar takjes tijm
3 laurierblaadjes, gescheurd voor extra smaak
1 theelepel peperkorrels
Een paar kruidnagels
2-3 runderbouillon blokjes
IngrediΓ«nten deel 3:
2 wortels
1 prei
een bosje lenteui
peterselie
soepballetjes
Maggi smaakmaker groentesoep
Deel 1:
Zet de schenkel en mergpijp met de appelazijn in koud (!) water op het vuur en breng deze aan de kook (de azijn zorgt ervoor dat mineralen sneller uit de botten onttrokken wordt en je bouillon dus nog gezonder wordt). Je zal zien dat er een schuimlaag ontstaat welke je eraf kan scheppen met een schuimspaan (als je het laat zitten, wordt je bouillon troebel en kan het de smaak beΓ―nvloeden).
Zodra het vlees βuitgeschuimdβ is (na een kwartiertje ongeveer), giet je het kookwater met het vlees in je slowcooker. Voeg tevens alle ingrediΓ«nten toe die je hierboven leest onder “deel 2”. Zorg dat alles onder water staat, dus voeg eventueel wat warm water toe.
Zet je slowcooker in de stand βlowβ en laat hem zβn werk doen :). Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe meer voedingsstoffen je uit de botten haalt. Ik heb βm dit keer 20 uur laten pruttelen.
Na 20 uur heb ik alle groenten eruit gehaald en weggegooid. Het vlees van de schenkel heb ik in stukjes gesneden en terug in de bouillon gedaan.
De bouillon is nu klaar! Deze basis kan je voor vele gerechten gebruiken. Ik lees weleens dat mensen de bouillon in ijsblokjeszakjes invriezen zodat ze altijd een voorraadje hebben, maar ik maak er altijd een grote pan soep van:
Snijd de groenten uit “recept deel 3” van hierboven en voeg deze toe aan de bouillon. Ook de soepballetjes voeg je nu toe (deze heb ik overigens eerst in koud water aan de kook gebracht in een ander pannetje, zodat je ‘m kan afschuimen zonder dat dit je bouillon “bederft”).
En dan komt mijn geheime ingrediΓ«nt wat de soep zo lekker maakt, de Maggi smaakmaker. Heel slecht eigenlijk want het komt gewoon uit een pakje, maar het maakt de soep Γ¨cht af! Ik heb de soep weleens alleen met peper en zout op smaak proberen te maken, maar hou maar op. Dat wordt ‘m gewoon niet. Niet met mijn kookkunsten iig.
Laat de soep nog een half uurtje zachtjes koken op het fornuis en je groentesoep is helemaal klaar! Een krachtige soep, ramvolΒ met mineralen, glucosamine, gelatine etc.
Overigens kan je dit recept ook maken zonder slowcooker. Je kan dit namelijk prima in een pan op je fornuis maken. Het recept verandert er niet door, hoewel ik me kan voorstellen dat je dan niet de bouillon 20 uur laat trekken, maar bijvoorbeeld 4 uur omdat je niet 20 uur thuis blijft om de boel in de gaten te houden ;). Dat kan echt prima, alleen hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe krachtiger en gezonder het wordt.
Tip:
Je lichaam iedere dag voorzien van zo’n krachtige kop soep is absoluut geen overbodige luxe! Zodra ik een grote pan soep heb gemaakt, gaat er iedere dag een kop mee naar m’n werk :). Ik warm ‘s morgens een pannetje soep op en neem dit mee in een kleine isoleerfles. Als je deze helemaal vult en er dus geen lucht in zit, blijft deze tot de lunch heet. Ik heb op m’n werk namelijk wel een magnetron, maar daar heb ik ‘t niet zo op, dus ik hou ‘t lekker bij het opwarmen in een pannetje. Dan weet ik in ieder geval zeker dat alle voedingsstoffen behouden blijven.
Nou, het is een heel lang verhaal geworden en ik heb me in moeten houden want ik kan nog heel veel vertellen over de kracht van deze soep, variaties op het recept, tips etc. maar dat komt wel een andere keer ;).
Mocht jij nog tips voor me hebben, variaties op deze soep en wellicht een heel ander recept, laat deze dan in een reactie hieronder achter. Ben namelijk heel benieuwd naar jullie favoriete recepten!
Liefs, Judith
Hoi Judith,
Eigenlijk zijn de bouillonblokjes en smaakmaker toch helemaal niet nodig als je al zoveel smaakmakers aan de soep toevoegt? Is het dan echt nog te flauw? Is het niet een idee de schenkel eerst helemaal bruin te bakken? Maar ik ben wel geΓ―ntrigeerd door de trektijd en de mineralen die dan vrijkomen! Dat wil ik toch ook proberen en dan kijk ik wel hoeveel smaakmakers ik er nog bij moet gooien.
Hey Judith,
Ik heb dezelfde vraag als Karin, als je de bouillon klaar hebt (nummer 3) doe je er dan nog water bij? Want IK vond het met een klein beetje smaakmaker al te zoutig worden (heb er dus niets meer bij gedaan) maar had ook geen water bij gevuld. Dus mijn vraag is, vul je de bouillon bij met water?
Gr Anja
hoeveel liter water gebruik je voor de boullion?
en moet er nog water bij als je de soep gaat maken? of pure bouillon?
gr karin
Dat ben je wel!
Groet,
Benard.
Dag Judith,
Is twintig uur niet veel te lang voor de groente runderboullion?
Of zit ie dan echt ram vol energie.
Ik heb het idee dat hij dan over de top raakt.
Laat weten aub.
Gr. Benard Lohman
Hi, het gaat erom dat de botten zolang trekken. Daar komt de voeding uit, de groenten geven smaakt. Maar…. ik ben geen prof hΓ¨ π