Een salontafel staat vaak op een centrale plek in je woonkamer en deze wil je dus sfeervol stylen, maar het moet ook praktisch zijn. Waar moet je rekening mee houden en wat zijn mijn tips? Ik vertel het je in deze blog!

Een grote salontafel in huis

Onlangs was ik op bezoek in het experience center van Dutch Interior waar ik me liet inspireren door het mooie aanbod van stijlkamers en diverse woonstijlen. Dit geweldige center zit overigens in Barneveld en is voor iedereen vrij toegankelijk. Je vindt hier de volledige collecties van de meubelmerken By-Boo, Elonora, Sevn en Mattz.

Ik kom er geregeld om inspiratie op te doen en dit keer zag ik onder andere een salontafel die een perfecte match is met onze woonkamer. Voorheen hadden we een zwarte salontafel, maar ik liep langs deze goud/brons-kleurige tafel van Eleonora en ja hoor, ik zag ‘m in gedachten al helemaal staan bij ons. Door het nieuwe vloerkleed past deze kleur salontafel perfect en ook de ruime afmeting leek me ideaal. Salontafel Charles is een stukje groter dan de vorige dus ik kreeg meteen een idee om eens een blog te schrijven hoe je je salontafel kan stylen, met daarbij een aantal voorbeelden.

Je salontafel stylen met deze basistips

Er zijn een paar basistips bij het afstylen van je interieur. Deze gelden dus niet alleen voor het stylen van je salontafel, maar je kan ze overal toepassen:

Groeperen van woonaccessoires

Maak altijd groepjes van je woonaccessoires als het kleinere accessoires betreft. Meestal werken oneven aantallen goed zoals 3 of 5 stuks, maar in sommige gevallen kunnen twee (verschillende) woonaccessoires ook goed samen gaan.

Mix verschillende materialen

Maak een combinatie van verschillende materialen zoals bijvoorbeeld glas, metaal en keramiek. Zo ontstaan er verschillende texturen en combineer je glans en mat met elkaar. Dit maakt de styling “spannend”.

Kleurgebruik

Kleurgebruik is heel persoonlijk, maar ik kies er meestal voor om (bij een setje van 3 bijvoorbeeld) 3 verschillende kleuren te kiezen die terugkomen in de rest van je interieur. Drie dezelfde kleuren kunnen ook prima, zoals 3 witte woonaccessoires, maar ga dan wel voor verschillende materialen zoals keramiek, metaalΒ  en marmer. In dit geval zijn het allemaal koude materialen, dus voeg wel wat warmte toe in de vorm van kunsttakken.

Verschillende hoogtes en vormen

Maak gebruik van verschillende vormen, hoogtes en breedtes. Vooral de hoogte is belangrijk en deze kan je eenvoudig bereiken door een vaas met takken in de serie te zetten.

Schuiven, schuiven, schuiven

Soms heeft het even tijd nodig voordat je de juiste combinatie hebt gevonden. Bekijk het van een afstandje, draai ze om en schuif net zolang tot het goed voelt. Ik werk veel vanuit m’n gevoel en die geeft vaak wel aan of het klopt. Vertrouw dus op je gevoel, ook bij interieurstyling.

Voorbeelden van een gestylede salontafel op basis van deze tips

woonkamer stylen

In bovenstaande styling heb ik voor 2 woonaccessoires gekozen van By-Boo, de zwarte vaas Dotty en het witte schelpen ornament. Je ziet een mix van materialen, texturen en kleuren. Aangezien ze beide al best groot zijn, zou twee voldoende kunnen zijn. Deze salontafel is echter best ruim, dus ik heb er nog een vaasje aan toegevoegd. Hier heb ik siergrind in gedaan en een waxinelichtje. Zo kan je deze mooie vaas van bruin glas op twee manieren gebruiken.

afstylen interieur huizedop woonblog

Op de achtergrond zie je trouwens de prachtige Plecto spiegel. Deze is ook van By-Boo en daarover lees je meer in de blog “een gezellige woonkamer“.

In onderstaande styling heb ik wederom gebruik gemaakt van verschillende vormen en materialen, maar wel gekozen voor 1 kleur. Juist omdat je dus kiest voor een diversiteit aan vormen, hoogtes en materialen, werkt dit heel goed. De Dotty vaas small, gecombineerd met de Walker kandelaar large en iets eenvoudigs als geurstokjes combineren heel goed samen.

salontafel stylen

salontafel stylen

Hierboven een totale andere styling, maar wel echt prachtig! Allemaal eye catchers die heel goed matchen met elkaar. Een mooi koffietafelboek met een grote, witte vaas en mooie kopjes. Meer is niet nodig.

In de styling zie je ook dit mooie plaid van By-Boo steeds voorbij komen. Een ideaal plaid om je bank mee te stylen, maar ook om onder te kruipen.

woonkamer ideeΓ«n

Ik krijg vaak vragen over de afstyling van bijvoorbeeld een woonkamer en ik hoop dat ik je met de tips in deze blog wat heb kunnen helpen. Vaak is het gewoon een kwestie van doen en schuiven. Haal alles leeg en begin opnieuw en gebruik daarbij alleen je mooiste spulletjes.

zolderkamer bakstenen muur

Bedankt voor het lezen van deze blog en heel graag tot de volgende!

Wist je trouwens dat ik op Instagram dagelijks content deel over wonen, interieur en een kijkje achter de schermen? Leuk als je me daar gaat volgen.

Liefs, Judith

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

 

 

 

Vorig artikelVijf tips voor het kiezen van een vloerkleed
Volgend artikelBlack Friday deals interieur en lifestyle bij HUIZEDOP

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.