Heb je een fijn huis en wil je er zeker van zijn dat dit woongenot je niet wordt afgepakt? Dan is het verstandig dat je een woonverzekering afsluiten gaat. Met een verzekering voorkom je namelijk dat je kosten die gemaakt moeten worden om schade te herstellen, niet kunt betalen. Een woonverzekering is daarom van groot belang. Het maakt niet uit welk soort schade je oploopt, de kans is heel groot dat je de kosten met je woonverzekering kunt betalen. Om je een indruk te geven van wat er mogelijk is en wat voor jouw situatie ideaal is, zullen we in dit artikel laten zien hoe je een passende verzekering voor jouw situatie afsluit.
Wat valt er precies onder een woonverzekering?
Als we het hebben over een woonverzekering dan hebben we het eigenlijk over twee verzekeringen: de inboedel- en de opstalverzekering. Of je beide nodig hebt, hangt af van je woonsituatie. Heb je namelijk een huurhuis, dan hoef je alleen maar een inboedelverzekering af te sluiten. Dit omdat de eigenaar van je woning verantwoordelijk is voor de woning. Met een inboedelverzekering kun je schade aan je spullen laten herstellen. Die schade kan op heel veel manieren ontstaan zijn, denk bijvoorbeeld aan lekkage, aan inbraak of door brand. Ook een stroomschok door je woning kan veel schade toebrengen. Wat de oorzaak van de schade ook moge zijn, het is belangrijk dat je in staat bent om dit weer te herstellen. Ook wanneer je denkt dat je spullen weinig waarde hebben, is het belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Het gaat er namelijk niet om dat je een object kunt vervangen of repareren, maar ook of je in staat bent om alles te herstellen. Heb je een koophuis gekocht? Dan moet je ook een opstalverzekering toevoegen.
De opstalverzekering dekt schade aan de structuur van je huis
Wie een woning gekocht heeft, moet niet alleen een inboedelverzekering afsluiten, maar moet ook nog een opstalverzekering Univé afsluiten. Met deze polis verzeker je de structuur van je woning. Daarmee bedoelen we niet alleen je woning zelf, maar ook de onderdelen die aan je woning vastgemaakt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je zonnepanelen, maar ook de laadpaal van je elektrische auto. Dergelijke duurzame investeringen kostten vaak veel geld en daarom is het belangrijk dat je deze ook goed verzekert. Dit kun je doen met een goede opstalverzekering. Mocht het noodlot een keer toeslaan, dan kun je een beroep doen op je verzekering om de schade te herstellen. Je kunt zelfs vervangende woonruimte betalen op basis van je opstalverzekering. Je merkt het: een goede woonverzekering is alles wat je hoopt te hebben wanneer het noodlot toeslaat. Zorg er daarom voor dat je er een hebt. Je kunt dit doen via de site van je verzekeraar. Daar is het in een minuut geregeld.
Wat moet je doen als je een keer schade hebt opgelopen?
Heb je je woonverzekering geregeld, dan is het handig om het nummer van je verzekeraar in je telefoon op te slaan. Mocht je een keer schade hebben opgelopen, dan is het namelijk fijn dat je snel kunt handelen. Je kunt dan gelijk contact opnemen en je situatie bespreken. Valt de schade mee, dan kun je vaak je factuur declareren bij je verzekeraar. Is de schade aanzienlijk, dan komt er iemand van de verzekering langs om de schade te inventariseren. Vervolgens wordt alles op alles gezet om je zo snel mogelijk te helpen.