Je woonkamer is vaak het hart van je huis, een plek waar je ontspant, tijd doorbrengt met familie en vrienden, en je dagelijkse leven voert. Het is dan ook belangrijk dat deze ruimte zowel gezellig als functioneel is. Gelukkig hoef je geen enorme verbouwing te plannen om een gezellige woonkamer te maken. Volg onderstaande tips en je bent al een heel eind op weg!

Het juiste kleurenschema voor je gezellige woonkamer

Een van de snelste manieren om een ruimte op te frissen is door de kleur op de muren te veranderen. Kies een kleurenpallet welke past bij de sfeer die je wilt creΓ«ren. Lichte, neutrale kleuren zoals wit, beige of lichtgrijs kunnen een ruimte groter en luchtiger doen lijken, terwijl diepere kleuren zoals marineblauw of smaragdgroen een gezellige en luxueuze uitstraling kunnen geven. Vergeet niet om ook de kleuren van je accessoires, zoals kussens en gordijnen, af te stemmen op je nieuwe muren voor een samenhangend geheel.

Voorbeelden van lichte, neutrale muurkleuren zijn:
Cotton beige, Old linen, Coffee cream, Bone, North Sea Silt en Organic paper van Pure and Original. Op de website kan je alle kleuren bekijken in de verschillende verfsoorten.
Check ook vooral deze blog over de juiste wittint voor een kamer op het noorden, zuiden etc.

Voorbeelden van warme, diepere kleuren zijn:
Majestic cloth (is een vergrijsde blauwe), Steel blue (blauw/groen), Chalky coral (een vergrijsde roze)

En durf jij voor wat feller en heel fris te gaan, dan zijn dit prachtige kleuren:
Flamingo (top voor een accent op de kinderkamer), Melon Ball (zorgt voor een instant summer feeling)

Update je meubilair

Je hoeft niet alles te vervangen om een frisse look te krijgen. Overweeg om een paar items te vervangen of bij te werken. Een nieuwe bank of een paar kleurrijke stoelen kunnen een wereld van verschil maken. Als je liever je huidige meubels behoudt, kun je ze een nieuwe uitstraling geven door nieuwe kussens, een plaid of een mooie fauteuil toe te voegen. Ook het verplaatsen van je meubels kan helpen om de ruimte opnieuw in te richten en beter te benutten.

Tip: zet niet al je meubels tegen de muur aan. Meubels tegen de muur plaatsen kan de ruimte kleiner en minder uitnodigend maken. Door meubels meer centraal te zetten, creΓ«er je een open, functionele sfeer en verbeter je de uitstraling van je kamer.

Voeg verlichting toe aan jouw gezellige woonkamer

Verlichting speelt een belangrijke rol in hoe je ruimte eruitziet en aanvoelt. Voeg verschillende lagen van verlichting toe: de basisverlichting (denk aan spots en wand/plafondlampen), functionele verlichting (leeslampen) en sfeerverlichting voor de juiste sfeer (vloer- en tafellampen).

Overweeg dimmers om de verlichting aan te passen aan de verschillende momenten van de dag. Nieuwe verlichtingsarmaturen, zoals een opvallende hanglamp of stijlvolle vloerlamp, kunnen ook net dat beetje extra toevoegen aan je woonkamer.

Tip: Voeg ook accentverlichting toe, zoals een spot op een mooi kunstwerk aan de muur.

Werk met accessoires

Accessoires zijn een geweldige manier om je woonkamer gezellig te maken. Denk aan vloerkleden, kunstwerken, en decoratieve items zoals vazen en boeken. Een mooi vloerkleed kan letterlijk en figuurlijk warmte toevoegen, terwijl kunstwerken en foto’s persoonlijkheid en kleur aan de muren kunnen geven. Speel met verschillende texturen en patronen om een vleugje spanning te creΓ«ren.

Tip: twijfel je over de maat van je vloerkleed? Kies altijd de grotere, zorg dat al jouw zitmeubelen met de voorste poten op het vloerkleed staan.

Tip 2: De hele maand augustus krijg je bij Volero 10% EXTRA korting op alle Fraai vloerkleden met de code HUIZEDOP.

Ruim op voor een gezellige woonkamer

Een opgeruimde ruimte ziet er altijd beter uit. Neem de tijd om je woonkamer op te ruimen en te organiseren. Gebruik opbergoplossingen zoals manden, planken en meubels met ingebouwde opslag om rommel te verminderen. Een opgeruimde woonkamer voelt niet alleen netter aan, maar biedt ook een rustiger en meer ontspannen sfeer.

Tip: Pas de 1-jaar opruimregel toe. Kijk naar een item in je huis en vraag jezelf af: β€œHeb ik dit item het afgelopen jaar gebruikt?” Als het antwoord nee is, vraag jezelf dan af of je het in de toekomst nog zult gebruiken of dat je het gewoon moet wegdoen.

Als je dit iedere week met 10 items doet ben je op een structurele manier aan het ontspullen wat zorgt voor een rustiger interieur en hoofd :).

Conclusie

Met deze vijf eenvoudige stappen kun je je gezellige woonkamer realiseren zonder veel gedoe. Kies een frisse kleur, update je meubilair, voeg slimme verlichting toe, werk met stijlvolle accessoires, en houd de ruimte georganiseerd. Met een beetje planning en creativiteit kun je van je woonkamer een ruimte maken die niet alleen mooi is, maar ook perfect aansluit bij jouw stijl en behoeften. Ga aan de slag en geniet van je vernieuwde, gezellige woonkamer!

En kom je er toch niet helemaal uit, laat me jou dan helpen middels een online brainstormsessie.

Liefs, Judith

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

Vorig artikelEen afdekzeil voor je waardevolle spullen
Volgend artikelDit zijn de 5 eettafel trends van dit moment

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.