Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze keuzes, zo ook bij het schilderen in en rondom huis. Maar wanneer is een verfsoort nou écht duurzaam? Het gaat bijvoorbeeld niet alleen om de milieuvriendelijke eigenschappen, maar ook om de kwaliteit en levensduur van de verf. In dit artikel duiken we in de kenmerken van duurzame verf en ontdek je waar je op kunt letten bij je volgende schilderklus.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een verfsoort is in de basis duurzaam als deze lang meegaat. De levensduur van de verf bepaalt namelijk hoe vaak je opnieuw moet schilderen. Duurzame verfsoorten moeten daarom slijtvast zijn en de kleur goed behouden, zelfs na jaren gebruik. Voor buitenverf is het daarnaast belangrijk dat het weerbestendig en uv-bestendig is. Dit zorgt ervoor dat het geschilderde oppervlak goed tegen vocht, zonlicht en andere weersinvloeden kan.

Biologische en herbruikbare ingrediënten

Duurzame verf gaat verder dan alleen de kwaliteit: het gaat ook om de ingrediënten. Traditionele verf bevat vaak fossiele grondstoffen, maar duurzame verfsoorten maken steeds meer gebruik van biologische en herbruikbare ingrediënten. Dit zorgt ervoor dat de impact op het milieu aanzienlijk wordt verminderd. Een goed voorbeeld hiervan is de Sikkens rubbol xd semi gloss, die TUV biobased gecertificeerd is en voor 40 à 60 procent uit biologische/herbruikbare ingrediënten bestaat. Door te kiezen voor dit soort milieuvriendelijke producten, draag je dus een steentje bij aan een gezondere planeet.

Watergedragen verf

Watergedragen verf is een populaire keuze als het gaat om duurzaamheid. Deze verf bevat weinig tot geen vluchtige organische stoffen (VOS), wat beter is voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Voor binnenschilderwerk is watergedragen verf daarom vaak de beste keuze. Voor buitengebruik ligt het iets ingewikkelder. Hoewel watergedragen verfsoorten milieuvriendelijk zijn, kan de levensduur buiten ook korter zijn. In veel gevallen is het daarom toch beter om terpentinegedragen verf van hoge kwaliteit te gebruiken voor buitenwerk. Deze is op de lange termijn vaak duurzamer.

Hoge dekkracht

Een ander belangrijk aspect is de dekkracht. Hoe beter de verf dekt, hoe minder lagen je aan hoeft te brengen. Dit betekent dat je minder verf nodig hebt – vaak is één tot twee laagjes al voldoende. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt jou ook een hoop tijd en moeite.

Combineren met juiste grondverf

Duurzaam schilderwerk gaat hand in hand met een goede voorbereiding. Het combineren van milieuvriendelijke verf met de juiste grondverf is essentieel voor een duurzaam eindresultaat. Zorg ervoor dat ze een goede match zijn en dat ze ook beide geschikt zin voor de desbetreffende ondergrond.

Met gebruik van duurzame verf geniet je langer van het resultaat en draag je bij aan een beter milieu!

Wist je dat ik op Instagram dagelijks content deel over wonen, fashion, interieur en een kijkje achter de schermen? Leuk als je me daar gaat volgen.

Liefs, Judith

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

Vorig artikelHoe kies je het perfecte hekwerk voor jouw tuin?
Volgend artikelJe eettafel feestelijk aankleden: zo pak je dat aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.