De huizenprijzen kunnen je flink bezighouden. Als je wil verhuizen bijvoorbeeld, of als je je eerste huis gaat kopen. Het is hoogstwaarschijnlijk de grootste aankoop in je leven dus verstandig om informatie te verzamelen over de huizenprijzen, hypotheekvormen etc. In dit artikel vertel ik je graag meer over de huizenprijzen.

De huizenprijzen in de afgelopen jaren

Van 2013 t/m 2022 zijn de huizenprijzen gestegen in Nederland. Met name de laatste jaren nam het een vlucht en was het lastig om een huis te kopen voor de vraagprijs. Er werd flink overboden en de krapte in de huizenmarkt was enorm.

2022 was een omslagpunt in de huizenmarkt aangezien het aanbod licht toenam en de hypotheekrente steeg. Aan het begin van 2022 stegen de huizenprijzen nog, maar in de loop van dit jaar begonnen de prijzen te dalen.

De vraag is nu of deze trend zich gaat voortzetten. Dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals de ontwikkeling van het aantal nieuwe huizen die gebouwd gaan worden en de status van de economie. Vooralsnog is er nog altijd krapte op de woningmarkt en is de vraag groter dan het aanbod waardoor woningen nog altijd gewild zijn. Een positievere economische situatie zou ervoor kunnen zorgen dat de huizenprijzen niet al te hard gaan dalen en misschien stabiliseren of zelfs weer gaan stijgen.

Wat is er in 2023 gebeurd in de huizenmarkt?

In de eerste helft van 2023 daalden de huizenprijzen. In april daalde de gemiddelde prijs van een eengezinswoning met 3,2%. Vanaf mei zien we weer een stijging en in juni is de gemiddelde prijs van een eengezinswoning 435k (een stijging van 2%).

Huizenprijzen per provincie

Zeer bepalend voor de prijs van een huis is de locatie. Niet alleen of deze in een woonwijk staat, landelijk gelegen is, maar ook de plaats en de provincie zijn belangrijke graadmeters.

Op de website van de Hypotheker vind je veel informatie over de fluctuatie van de huizenprijzen in alle provincies van Nederland, maar ook van een aantal grote steden. Zo zie je in Groningen en Friesland grote plussen en minnen en is in Amsterdam de gemiddelde prijs van een appartement enorm gekelderd.

Een huis kopen?

Sta jij op het punt om een huis te kopen of ben je je aan het oriënteren en ben je benieuwd naar je financiële mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op de website van de Hypotheker. Je berekent eenvoudig wat je maximaal kan lenen en met de woningwaardemeter krijg je informatie over de waarde van je eigen woning, maar ook de woning die je op het oog hebt.

Heel veel succes en plezier met de zoektocht naar jouw droomwoning. En mocht je ‘m gevonden hebben, neem dan eens een kijkje op mijn Instagrampagina voor een dagelijkse dosis interieurinspiratie en een kijkje achter de schermen.

Liefs, Judith

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

 

Vorig artikelHoe een traplift uw leven kan verbeteren
Volgend artikelDe lightswing, een ideaal ophangsysteem voor hanglampen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.