Een nieuwe keuken ontwerpen is een leuke uitdaging. Of je nu in een middenwoning woont of een ander type woning hebt, een slimme en mooie keukenindeling is essentieel. Toen ik m’n nieuwbouw tussenwoning kocht, begon al vrij snel de zoektocht naar de perfecte keuken. Uiteindelijk koos ik voor een fantastische woonkeuken met een kookeiland. Hoe ik tot die keuze kwam en welke tips ik heb voor jouw keukenontwerp? Je leest hier hieronder!
Keuken kopen voor een nieuwbouwwoning
Al vrij snel nadat ik de koop van m’n huis had getekend, ben ik gaan nadenken over de keuken. De afbouwopties moeten immers op een gegeven moment worden doorgegeven en dan moet je keuzes maken. Kopen via de bouw of laat je ‘m casco opleveren.
Ik ben in gesprek gegaan met de keukenzaak die aangesloten was vanuit de bouw, maar voelde het niet. Ze leveren prachtige keukens, maar er werd vanuit standaard opties gedacht en dat is nu precies waar ik niet naar op zoek was. Ik zocht een partij die met me meedacht, out of the box, wat is er allemaal mogelijk in deze woning? Ik liet een offerte maken van een parallelopstelling maar besloot toen ik naar buiten liep, dit gaat ‘m niet worden. Dus ik vervolgde mijn zoektocht en liep binnen bij een keukenzaak waar ik vaak langsrijd en waarvan ik wist dat ze vakwerk leveren.
Keukenindeling in een tussenwoning: wat zijn de mogelijkheden?
Mijn huis is 5.7 meter breed wat behoorlijk breed is voor een nieuwbouwwoning. De keukenruimte is 329 cm breed, een prima formaat maar niet mega ruim. Eerst dacht ik aan een parallelopstelling, een efficiënte keukenindeling waarbij je twee rechte keukenblokken tegenover elkaar hebt. Praktisch, maar niet heel sfeervol.
Bij een gesprek met Velthuizen Keukens en Badkamers kwam echter een nieuwe optie naar voren: een kookeiland. Wow, kan dit in mijn huis? Dat zou fantastisch zijn!
Ik dacht dat het niet zou passen in een tussenwoning, maar doordat mijn huis zo breed is, is een parallelopstelling juist niet ideaal wist de adviseur mij te vertellen. Dan wordt de tussenruimte namelijk ruim 2 meter en benut je de ruimte niet optimaal.
Ik ging helemaal aan op het idee van het eiland en Wilbrand, de keukenadviseur, begon te schetsen. Eerst maakte hij een schets van een basiskeuken. Spoelen en koken aan de ene kant en er tegenover een kastenwand.
Een prima keuken, maar ik werd er niet heel warm van dus we pakten een nieuw vel papier.
Het eiland werd erin getekend. Ik vond het mooi, maar was me ook heel bewust van alle afmetingen. Hoeveel ruimte heb ik tussen spoelgedeelte en het kookeiland? Waar ga ik überhaupt spoelen en koken, allemaal keuzes die gaandeweg het gesprek werden gemaakt.
Maar net toen ik dacht er wel te zijn, begon Wilbrand weer te schetsen en wat er toen gebeurde…
De gang werd verlengd in het volgende idee en niet alleen dat, de ingang naar de keuken werd ook verplaatst. En de eettafel kreeg een plek bij het raam. Wauw, wat een idee zeg! In dit keukenontwerp zou je vlak na binnenkomst rechtsaf de keuken in kunnen, maar ook door kunnen lopen de woonkamer in.
Dit was wel echt out of the box en iets wat ik niet zelf bedacht zou hebben. Ik zag me wel zitten aan die ronde tafel met m’n koffietje in de ochtendzon 😊.
Maar… ik twijfelde wel over de positie van het kookeiland. Op deze manier kwam ie iets te veel de woonkamer in en wilde ik wel het eiland wel op die plek. Of toch het eiland en de eethoek omdraaien?
Er volgde een nieuwe keukenschets en jawel…. Dit was het! Ik voelde het meteen, dit moet ‘m worden. Dit is echt helemaal top!
De verlenging van de gang voelde bij de vorige schets al helemaal goed. Goodbye standaard middenwoning, hello woonkeuken. De loze ruimte waar je normaliter niks mee kan, wordt op deze manier optimaal benut en ik vind het echt te gek!!
Al pratende nam ik een aantal beslissingen:
- De gang wordt verlengd en hierdoor kan de standaard gangdeur volledig komen te vervallen
- Er komt 1 ingang richting de keuken / woonkamer en die zit in het keukengedeelte. Je loopt dus door de keuken naar de woonkamer.
- De deur aan het einde van de gang op de tekening wordt dus geen deur, maar een muurtje waar we iets heel tofs mee gaan doen
- In de gang heb ik een extra lichtpunt aan het plafond laten plaatsen bij de aannemer. 1 lichtpunt in zo’n lange gang is echt te weinig namelijk.
Afmetingen van de woonkeuken
Uiteindelijk is de volgende tekening eruit gekomen. Voor mij waren de afmeting van en rondom het kookeiland echt een ding. Ik ben naar een vriendin gegaan om de ruimte rond haar eiland te ervaren.
Idealiter wil je namelijk 100-110cm tussen je eiland en spoel/kookgedeelte. In mijn geval moet ik het doen met 95cm. Dit had ook 100cm kunnen worden, maar dan had ik aan de andere zijde, slechts 80cm voor het gedeelte met de barkrukken. Of een smaller eiland, maar dat was voor mij ook geen optie.
Ook had ik liever het spoelgedeelte 70cm diep gehad, maar dan wordt de ruimte om het eiland nog minder.
Ik heb goed nagedacht over de keukenindeling. Uiteindelijk moet je op bepaalde punten concessies doen en voor jezelf bepalen waar je prioriteiten liggen.
Ik had eigenlijk maar 1 echte eis voor m’n keuken en dat was voldoende aanrechtbladruimte. In m’n vorige huis (en ook in m’n huidige huurhuis) zit echt heel weinig aanrechtbladruimte en dat is een dagelijkse irritatie.
Op het eiland heb ik meer dan genoeg werkruimte en daar ben ik zoooo blij mee. Maar ook de indeling die ik zelf niet had kunnen bedenken. Daar ben ik Velthuizen keukens echt heel dankbaar voor. Adviseur Wilbrand heeft goed geluisterd naar m’n wensen en deze vertaalt naar een waanzinnig ontwerp, mijn droomkeuken!
Keukenontwerp tips: waar moet je op letten?
Graag deel ik nog een aantal belangrijke tips met je. Deze helpen je in de oriëntatiefase:
Houd rekening met de ruimte:
Meet je keuken nauwkeurig op en vraag een adviseur naar ideeën die passen bij jouw keukenruimte.
Denk na over functionaliteit:
Wil je veel opbergruimte, een plek om te zitten, of beide? Dit bepaalt de indeling.
Vraag om een 3D-ontwerp:
Hiermee krijg je een duidelijk beeld van hoe jouw droomkeuken eruitziet.
Blijf open voor advies:
Een goede adviseur kan verrassende oplossingen aandragen, zoals een kookeiland in een smalle keuken.
Laat je inspireren voor jouw woonkeuken
Mijn ervaring heeft me geleerd dat een kookeiland niet alleen iets is voor grote ruimtes. Ook in een tussenwoning kan het dé perfecte keuze zijn. Het geeft niet alleen sfeer, maar maakt de keuken ook praktisch en ruimtelijk. Combineer dit met een strakke, greeploze afwerking en je hebt een moderne keuken die volledig bij jouw wensen past.
Dus, ben je op zoek naar keukeninspiratie met kookeiland? Neem de tijd, laat je adviseren en durf te experimenteren. Zo maak je van jouw keuken de mooiste plek in huis!
Laatste tip: Ook al is jouw woning minder breed, dan nog zijn er legio mogelijkheden. Je zou namelijk ook de muur van de gang kunnen verplaatsen en op die manier 10cm aan je keuken toevoegen.
Je ziet, de mogelijkheden zijn er genoeg. Het is echter heel belangrijk om je goed voor te bereiden en aan tafel te gaan met een keukenadviseur die met je meedenkt en creatief is.
Wil je je alvast een beetje voorbereiden of heb je gewoon zin in wat keukeninspiratie, vraag dan hier het mooie magazine van Velthuizen Keukens en Badkamers aan.
Binnenkort deel ik de volgende stap, de keuze van materialen voor de keuken. Ook niet een onbelangrijk onderdeel!
Wist je dat ik op Instagram dagelijks content deel over wonen, fashion, interieur en een kijkje achter de schermen? Leuk als je me daar gaat volgen.
Liefs, Judith