Keukenprins(es) of niet: pannen heb je sowieso nodig in je keuken. Misschien ga je de keuken voor het eerst inrichten of helemaal opnieuw inrichten en vraag je je af: welke pannen zijn er nu echt nodig? Hoewel de ideale keuken er voor iedereen natuurlijk net weer even anders uitziet, zijn dit de populairste en beste pannen.
Pannenset
We beginnen met een handige tip: haal direct een hele set in huis! Een pannenset bestaat uit de belangrijkste pannen, die allemaal van pas komen bij het koken. Of misschien wil je van een specifieke pan, zoals de kookpan, wel verschillende groottes gebruiken. Het ene gerecht is immers het andere gerecht niet! Soms is een klein pannetje praktisch, maar bij een groter diner past dat juist weer niet.
Koekenpan
Het is veruit de meest gebruikte pan: de koekenpan! Je kunt er dan ook een heleboel ingrediënten mee bereiden. Van een simpel gebakken ei tot het bakken van vlees of vis: de koekenpan is multifunctioneel. Let ook hier weer op de ideale grootte van de pan. Het ligt er bijvoorbeeld ook maar net aan hoeveel mensen er in jouw huishouden zitten. En houd altijd rekening met het type pan dat je nodig hebt. Zo zijn inductiepannen tegenwoordig veelvuldig in gebruik. Met een inductieplaat in de keuken heb je zo’n pan nodig om te kunnen bakken en braden.
Kookpan
Voor het koken in water gebruik je een kookpan. Hier maak je bijvoorbeeld groenten in klaar: van broccoli tot spruitjes. Maar je kunt nog veel meer in een kookpan stoppen. Denk aan aardappelen, als je gekookte aardappelen wilt serveren. En pasta of rijst kun je tevens in een kookpan gaar krijgen. Let altijd goed op de hoeveelheid water die je bijvoegt, maar ook de kooktijd speelt een grote rol. Je wilt bijvoorbeeld je groenten niet droog koken, maar ook weer niet te kort in de pan hebben. Een timer zetten is vaak verstandig!
Hapjespan
De hapjespan of sauteerpan lijkt behoorlijk op een koekenpan. Toch is de werking net wat anders. De rand van de pan is namelijk hoger, zodat je er meer in kwijt kunt. Ideaal voor een wat groter gerecht zoals een eenpansgerecht. Ook zit er een deksel bij, zodat je het gerecht wat langer op kunt laten staan.
Braadpan
Wil je een gerecht stoven of braden? Dan is een braadpan een uitkomst. Perfect voor stoofgerechten, die urenlang op het vuur staan wat die rijke smaak geeft. De dikke, zware bodem maakt het mogelijk om een gerecht lang op te laten staan, zonder dat het eten aanbrandt. Let er natuurlijk wel op dat het vuur laag staat, en blijf altijd in de buurt van de pan.
Wokpan
Een laatste pan die eigenlijk niet mag ontbreken in de keuken is een wokpan. Hierin kun je op hoge temperaturen eten bereiden, zoals groenten. Een typische Aziatische bereiding! Je verhit het maar kort, waardoor vitamines vaak nog beter bewaard blijven. Dit is dus ook nog eens een gezonde keuze.
Hier zijn er wel weer wat pannen aan vervanging toe, handige tips Judith