De tuinkamer is voor een groot deel af! In een eerdere blogpost vertelde ik dat we de veranda hebben opgesplitst. Het was namelijk 1 grote, open ruimte van 7×3 meter en hier hebben we een middenwandje in geplaatst met als doel om een open gedeelte te maken en een gedeelte welke we volledig kunnen afsluiten.
Het lijkt ons namelijk heerlijk om in het vroege voorjaar of tot laat in het najaar van het buitenleven te kunnen genieten. Daarnaast is extra leefruimte toch echt ideaal. Een plek waar de kinderen tv kunnen kijken als wij binnen aan de borrel zitten met vrienden, of natuurlijk andersom! Of waar ik met een vriendin een bakkie of wijntje kan drinken terwijl Mike binnen z’n favoriete tv-programma kijkt. Kortom, zo’n tuinkamer en uitbreiding van leefruimte leek ons ideaal!
Hoe maak je van een veranda een tuinkamer?
Ja, daar moesten we het nodige voor uitzoeken want er moest een glazen schuifwand gemaakt worden voor onze veranda. Hoe dan? Ik kwam in contact met Verasol aangezien ik had gelezen dat zij, naast hun eigen productlijnen, ook glazen schuifwanden konden plaatsen onder ieder type veranda (zowel hout als aluminium) en onder alle merken.
Dat klonk veelbelovend! Via de telefoon hadden we al het een en ander besproken waardoor ook het idee van het tussenwandje ontstond. Toen deze geplaatst was, kwam Verasol langs om de glazen schuifwand in te meten. Ik kwam erachter dat het een ontzettend handig systeem is. De glaswand wordt namelijk geplaatst tussen de houten staanders van de veranda, dus er hoeft niks gebroken of verbouwd te worden. Hij wordt helemaal op maat gemaakt en past altijd. Top!!
Het plan was dus gemaakt en de glaswand ging in bestelling!
De glazen schuifwand werd geplaatst!
Yesss, op 23 februari was het zover. De mannen van Verasol kwamen en gingen aan de slag. Eerst werden onze tegels verwijderd. De glaswand wordt namelijk op een eigen fundering geplaatst om zeker te zijn dat eea stabiel staat. Er komt namelijk een behoorlijk gewicht op te staan dus hier wil je geen risico’s lopen.
De balk werd op betonnen poeren gezet en daarop werd de rails geschroefd. Aan de bovenkant werd de rails op de houten balk van de veranda geschroefd. Daarna werden 1 voor 1 de glazen panelen erin gehangen. Binnen een paar uur was de klus geklaard!
Toen alle panelen erin hingen was ik echt stil van het resultaat. Wat was dit waanzinnig mooi! Natuurlijk had ik me een voorstelling van de situatie gemaakt, maar dat glas staat zo ontzettend chique en wat een mooie kwaliteit is het. Wat me ook opviel is dat als je in de tuinkamer staat het ook echt voelt alsof je binnen bent. Niet qua temperatuur natuurlijk, maar wel qua akoestiek.
Het gemak van de glazen schuifwand van Verasol
De schuifwand gaat heel makkelijk open en door de deurmeenemers hoef je niet alle panelen los van elkaar te schuiven. Met de aluminium greep schuif je de volledige wand heel eenvoudig open en dicht.
Wat ook prettig is, is dat je de schuifwand op slot kan doen. Onderaan zit aan beide kanten een slotje. Dit maakt dus ook dat je de wand aan beide kanten open en dicht kan doen. Gedurende het jaar verschuift de zon en in het voorjaar schijnt ie anders in de veranda dan hoog zomer. Fijn dus dat je de panelen zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant kan opsluiten.
FAQ over de glazen schuifwand
Ik kan me voorstellen dat zo’n glazen schuifwand flink wat vragen oproept, dus deed ik een oproep via Instagram wat jullie allemaal wilden weten. Hieronder vind je de meest gestelde vragen met de antwoorden vanuit Verasol:
Waarom wordt de glaswand niet op de tegels gezet?
De glazen schuifwand is best wel zwaar en heeft een goede fundering nodig, daarom adviseren wij deze op een funderingspaal te plaatsen. Hiermee voorkom je dat je glazen schuifwand verzakt en hierdoor niet meer soepel loopt.
Daarnaast is het handig, want als je ooit je tegels wilt vervangen dan kan je dit doen zonder je hele glazen schuifwand af te moeten breken.
Kan het op een houten vlonder geplaatst worden?
Glazen schuifwanden hebben een goede fundering nodig. Het plaatsen op een houten vlonder raden wij af. Hout kan gaan rotten en moet onderhouden worden om stevig te blijven. Dat gaat niet op het moment dat er een glazen schuifwand op wordt geplaatst.
Is het “voetbalveilig”? Wat gebeurt er als een voetbal tegenaan komt?
Het veiligheidsglas is 8 mm of 10 mm dik en kan echt wel tegen een stootje. Dus als er een keer een voetbal tegenaan komt is dat niet erg. De glazen schuifwand iedere dag als doel gebruiken raden wij af. Mocht het glas toch breken? Dan breekt dit in vele kleine glasblokjes.
Dikte van het glas en of je zelf de breedte van de panelen kan kiezen.
De glazen schuifwanden van Verasol worden altijd op maat gemaakt. Hierdoor heb je minimale overlap tussen de glaspanelen. De dikte van het glas is 8mm of 10 mm, afhankelijk welke glazen schuifwand je kiest: Greenline, Profiline of Cube.
Wat is de maximale hoogte en breedte die gemaakt kan worden?
De glaspanelen kunnen geleverd worden tot een hoogte van 2600mm (2,6 meter). De maximale breedte is 12 meter. Je pakt dan twee glazen schuifwanden van 6 meter die naar elkaar toeschuiven (middensluiter).
Of het bij iedere overkapping gemaakt kan worden.
De glazen schuifwanden van Verasol kunnen onder ieder type en merk overkappingen geplaatst worden (ook hout). Het enige dat je nodig hebt is een vlakke ondergrond en vlakke bovenlijn. Benieuwd of dit ook bij jou kan? Neem dan contact op met de Verasol winkel bij jou in de buurt.
Als het hard waait, klappert het dan en/of voel je tocht?
Bij de glazen schuifwanden van Verasol kan je kiezen voor tochtborstels. Deze tochtborstels worden op de rand van de glaspanelen geplaatst zodat er zo min mogelijk lucht tussen de glazen panelen kan. De glazen panelen lopen tussen onderrail en bovenrail, waardoor de kans op klapperen minimaal zal zijn. De glazen schuifwanden zorgen niet voor volledige isolatie, maar ze schermen een ruimte ideaal af en met een heater is de ruimte dan al snel aangenaam.
Is installatie inbegrepen in de prijs, of kan je het ook zelf monteren?
De Greenline glazen schuifwand is geschikt voor zelfmontage. Echter, wij (Verasol) raden aan om dit door onze monteurs te laten verlopen. De prijs van de montage is afhankelijk van jouw thuissituatie. Neem contact op met een Verasol winkel bij jou in de buurt om te weten wat een montage kost.
Is het volledig waterdicht?
In principe zullen de glazen schuifwanden veel water tegenhouden, maar bij slagregen kan er water tussen de glaspanelen doorlopen. Dus volledig waterdicht? Nee.
Als je dit wil, moet je dan ergens rekening mee houden bij het maken van je overkapping?
Ja, het is handig om rekening te houden dat er een vlakke onderrail en bovenrail geplaatst moet kunnen worden. De onderrail monteren wij vaak op een funderingsbalk, dus hou er rekening mee dat wij die kunnen plaatsen.
Tot zover de vragen die zijn binnengekomen. Heb je andere vragen, stel ze hieronder, of neem contact op met een Verasol winkel bij jou in de buurt.
Maar er is meer gebeurd in de tuinkamer!
Achteraf had ik spijt van de oorspronkelijke houten wanden in onze veranda en daarom besloot ik het nu meteen grondig aan te pakken. De cementvezelplaten gingen erop en het idee was om “betonnen muren” te gaan maken.
Gedurende het denkproces had ik destijds firma Bonte aan de telefoon over de brickwall die we op zolder zouden gaan plaatsen en hij had een nieuw product wat perfect in onze tuinkamer zou passen. Nou, ik zei, plak ‘m er maar in. Ik laat me graag verrassen! Het zou een mediterraans uiterlijk krijgen, dus dat klonk in ieder geval top.
André kwam ‘m zelf plaatsen en wat was dit ook weer te gek! Totaal anders dan de brickwall die we in de woonkamer en op zolder hebben. Niet te vergelijken, maar wat is dit tof. Je waant je in Zuid Europa en met een tropische plant erbij is het plaatje helemaal af.
Ook deze brickwall kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Regen, weer en wind, maakt allemaal niet uit. Deze stenen kunnen ertegen! Hoe vet is deze muur?! Het zijn allemaal verschillende stenen en door de verschillende diktes, krijg je prachtige schaduwen op de muur. ‘s Avonds met de lampjes aan is het echt waanzinnig mooi!
Een tuinkamer is niet af zonder een heerlijke loungebank
Toen ik voor het eerst de Bryck loungebank zag, was ik al verliefd. Wat een prachtige loungebank is dit. Hij leek me ook onwijs comfortabel zitten en ik kreeg ‘m maar niet uit m’n hoofd. Met de aanpassing van onze tuinkamer was het voor mij dan ook duidelijk dat hier een Bryck loungebank moest komen. Deze zou de sfeer helemaal afmaken die wij voor ogen hadden. En zo geschiedde!
Ik koos voor de kleur Light grey en ging voor een 3-zits met poef. Dit leek me de perfecte combinatie in onze tuinkamer met de bakstenen muur, de tropische planten en de betonnen muren die nog gerealiseerd moeten gaan worden.
Hij werd geleverd en wat is ie tof! Je moet ‘m wel echt even inzitten want eigenlijk is het een soort zitzak. Bij levering is ie met een dubbele hoeveelheid vulling gevuld. Dit is recycling-vriendelijke, super isolerende EPS voor de perfecte zit. De eerste dagen zit ie dus vrij stevig, maar inmiddels is ie al veelvuldig gebruikt en zit ie heerlijk comfortabel maar verliest niet z’n stevigheid.
Wat ook heel fijn is, is dat ie ontzettend licht is. Hierdoor versleep je ‘m eenvoudig naar een zonnige hoek van je tuin, of juist naar de schaduw als de zon te warm wordt.
De Bryck loungebank is gemaakt hoogwaardige Sunbrella stoffen: kleurvast, waterafstotend, vuilafwerend, schimmelvrij, ademend, beschermend tegen UV en onderhoudsvriendelijk. Top!
In de voorjaarsvakantie was het al lekker weer en hebben we al onwijs liggen genieten hier in dit fijne plekje. In het zonnetje achter het glas was het echt fantastisch. Alsof je in een serre zit, of aan het strand achter het glas. Werkelijk waar, wat een aanwinst in onze tuin is dit geworden!
En nu ga ik jullie heel snel het resultaat laten zien van de verbouwing van onze veranda tot tuinkamer! Is het geen plaatje…. Alles komt samen en het is nog mooier dan ik had durven inschatten.
De glazen schuifwand neemt weinig ruimte in als ie helemaal open staat en zoals eerder al genoemd, is het ook mogelijk om het hele pakket aan de andere kant van de tuinkamer te plaatsen. Hoogzomer zit de zon namelijk het langste in de rechterhoek en dan wil je niet dat de laatste zonnestralen gehinderd worden.
Op deze foto kan je goed onze terrasverwarming zien. Ik hou van warmte en als de zon er niet is, wil ik er wel warmpjes bij zitten en daarom koos ik voor deze heater. Het grote voordeel is dat deze alleen warmte afgeeft en geen licht. Geen oranje snoetjes dus ;).
De verbouwing van onze veranda heeft heel wat denkwerk gekost, maar het resultaat mag er zijn! We zijn echt onwijs blij met hoe het heeft uitgepakt. We gaan nog aan de slag met de vloer en de twee witte muren, maar in hoofdlijnen staat het als een huis. Trots!
Ik kan me voorstellen dat ik nog lang niet alles heb verteld en jullie nog vragen hebben. Schroom niet en stel ze hieronder of via Instagram.
Liefs, Judith
Prachtig hoe je je tuinkamer zo heb ingericht. Ik heb zelf een veranda bedrijf en ik zie dat je je best hiervoor hebt gedaan.
Ik zou graag iets voor elkaar willen betekenen. Zouden we allebei misschien een artikel kunnen plaatsen over elkaars website of een referentie over elkaars blog?
Dit zou ons beiden kunnen helpen!
Mocht je interesse hebben ik heb me email achtergelaten en website zodat je het even rustig kan bekijken.
Hoop snel van je te horen!
Wauw !!! Welke materialen hebben jullie gebruikt om van de houten muur achter de lounge een ´gladde´ muur te maken? Alvast bedankt
Hoi,
Ik ben benieuwd welke tegels jullie hebben liggen?
Groet,
Wendy
Wauw, waar heb je het zwarte tafeltje met de vlammen gekocht. Geeft het niet te veel warmte af?
Hey, die is van Cosi fire. Nee hoor, heerlijk juist! 🙂
Wauw wat mooi! Dank je wel voor de inspiratie. Welke kleur heb je op het plafond gebruikt?
Ik vind je tuinkamer zo gaaf!! Bedankt voor het delen van alle info. Ik vroeg me alleen nog af wat voor n fundering de tuinkamer heeft. Het lijkt me dat jullie binnenmeubels in de tuinkamer hebben staan (kleed ed). Wat hebben jullie gedaan om vocht tegen te gaan?
Ik kijk uit naar je antwoord! Groetjes Joyce
Wauw, echt prachtig is het geworden.