Voor veel mensen is de badkamer een belangrijke plek in het huis. Hier word je echt wakker, of sluit je een drukke dag juist fijn af. Even echt tot jezelf komen, dat doe je in een fijne badkamer.

Hoe belangrijk is een badkamer?

Laten we eerst even beginnen met wat cijfers, want hoe belangrijk vinden Nederlanders een badkamer nu eigenlijk? Beginnend bij de tijd die we erin doorbrengen. Gemiddeld vertoeven we bijna een half uur per dag in de badkamer. Tel je dit voor een mensenleven bij elkaar op, dan staan we uiteindelijk zo’n 900 dagen in de badkamer; dat is zo’n 2,5 jaar van ons leven! Vrouwen gemiddeld iets langer dan mannen, maar op een mensenleven brengen we er dus veel tijd door. Het is dan ook niet verrassend dat we in Nederland de badkamer steeds meer als verlengstuk van het interieur zien. Zo’n twintig jaar geleden moest een badkamer vooral functioneel zijn en spierwit, maar tegenwoordig zien we dit anders.

Trends in de Nederlandse badkamers

Nederlanders kiezen er steeds vaker voor om uit te pakken met de badkamer. De witte hoogglans tegel maakt al een tijdje plaats voor veel andere soorten kleur en materiaal. Hierbij kiezen Nederlanders vrijwel nooit voor felle, opvallende kleuren, maar gaat het in de regel om zonnige of pastelkleurige tinten. Beige, lichtgrijs of taupe zijn kleuren die je nu vaak ziet in onze badkamers.

De badkamer moet rust en reinheid uitstralen. We willen hier met z’n allen écht tot rust komen. Verder valt het op dat de kranen de laatste paar jaar steeds vaker zwart waren. Waren? Ja! Hoewel de trend zeker nog niet over is, gaan ook steeds meer Nederlandse klanten voor uitgesproken kleur als roségoud of gunmetal.

Nieuwe materialen

Naast een palet aan nieuwe kleuren, spelen ook steeds meer andere en nieuwe materialen een prominente rol in de Nederlandse badkamer van nu. De hoogglans keramische wastafel is allang niet meer de enige wastafel die in showrooms aangeprezen wordt. Neem een solid surface wastafel als nieuwe mogelijkheid die veel gekozen wordt. Of een eikenhouten badmeubel; natuurlijk en strak. Helemaal afgestemd op de wensen voor de Nederlandse badkamer.

Aan weinig ruimte genoeg

Een badkamer hoeft in Nederland overigens niet extreem groot te zijn. Passen er een douche en badkamermeubels met wastafels in de badkamer? Dan zijn Nederlanders vaak al tevreden. De gemiddelde badkamer is ook niet enorm groot. Ruim tweederde van de Nederlandse huisbezitters heeft genoeg aan een ruimte van 4 bij 2 meter.

Het mag altijd luxer

Voor veel Nederlanders hoeft het dus niet heel groot en gek. Met een gemiddelde badkamer van nog geen tien vierkante meter, blijkt dat dus ook al. Als we het echter iets meer voor het zeggen hadden, dan blijkt de droombadkamer wel groter en vooral luxer te zijn. De gemiddelde Nederlandse droombadkamer heeft namelijk een groot ligbad en veel ramen voor mooi daglicht.

Denk aan een mooie, luxe hotelkamer met een vrijstaand bad. Voor velen een droom om thuis te realiseren.

Herken jij jezelf in dit verhaal?

Vorig artikelEen sfeervolle werkkamer met deze tips
Volgend artikelDe HUIZEDOP najaarscollectie bij Kruidvat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.