De zolderverbouwing is een feit! Wauw, wat is er veel gebeurd in korte tijd. In januari vertelde ik jullie in deze blogpost over onze plannen en inmiddels staan de dakserre en dakkapel van Luxbox op ons huis. Alle verwachtingen zijn overtroffen en in deze blogpost neem ik jullie heel graag mee in het proces en beantwoord ik alle vragen die via Instagram zijn gesteld.

De voorbereiding van onze zolderverbouwing

In mijn eerdere blog over de zolder lees je waarom we gekozen hebben voor de dakproducten van Luxbox en waarom deze in de meeste gevallen vergunningsvrij geplaatst kunnen worden. Wil je over deze onderwerpen meer weten, klik dan op deze link.

Dag 1: de voorbereiding van onze zolderverbouwing

De dakkapellen (ik noem ze in dit artikel even voor het gemak allebei dakkapellen) zouden op dinsdag 23 februari geplaatst worden, maar aangezien het er 2 zijn, kwamen ze op maandag alvast de binnenkant voorbereiden. De gaten werden uitgemeten, het glaswol werd verwijderd en ‘s avonds lagen alleen de pannen nog op het dak.

huizedop zolderverbouwing

huizedop zolderverbouwing

huizedop zolderverbouwing

Het uitmeten was nog een precies klusje aangezien er een wand geplaatst zou worden die in de dakserre tussen raam 2 en 3 zou komen en aan de andere kant op het einde van de dakkapel. Een scheve muur is niet handig, dus meten is weten!

Dag 2: het plaatsen van de Luxbox dakkappellen

Om 7 uur ‘s morgens stonden er vier sterke en handige mannen op de stoep. Zij gingen de klus klaren vandaag! De stemming zat er goed in en de pannen werden in rap tempo van het dak geraapt. De kraan zou om 11 uur komen, dus de voorbereiding moest voor die tijd klaar zijn. Pannen eraf, dakbeschot wegzagen etc.

huizedop zolderverbouwing

huizedop zolderverbouwing

huizedop zolderverbouwing

Ruim voor 11 uur zagen beide kanten van het dak er zo uit. Twee enorme gaten in het dak! Er zijn overigens balken aangebracht zodat er geen problemen ontstaan met de dakconstructie.

Stipt om 11 uur was de kraan er. Wauw, wat een gevaarte kwam de straat inrijden. Daar raak je wel even van onder de indruk hoor! Zo spannend ook!!

huizedop zolderverbouwing

Eerst werd het puin uit de zolderverdieping getakeld en werden de bouwmaterialen van de timmerman naar binnen getild. Dit scheelde enorm veel sjouwen en onze muren liepen ook minder risico. Superfijn dus dat dit kon!

huizedop zolderverbouwing

En toen gingen de dakkappellen de lucht in. Wauw, wat een spektakel zeg. Het was fantastisch weer en alles verliep soepel. Zo ontzettend mooi om te zien!

huizedop zolderverbouwing

huizedop zolderverbouwing

Hieronder twee afbeeldingen die gemaakt zijn door longvision.nl. Met de drone is dit spektakel geweldig vastgelegd.

drone zolderverbouwing

Nadat de dakkapellen op het dak waren geplaatst, was het tijd voor friet! Even bijkomen, de inwendige mens verzorgen en op naar de afwerking, het vastzetten, de pannen weer terug etc.

huizedop zolderverbouwing

huizedop zolderverbouwing

En toen zat het erop! De Luxbox dakserre en dakkappel stonden erop en dit is hoe het er aan het einde van de dag uitzag. Een enorme bak licht en ruimte is erbij gekomen, echt fantastisch!!!

Good to know

Wat goed is om te weten is dat je zelf nog wel de laatste aftimmering moet verzorgen (het hout wat je op de laatste foto ziet moet nog afgewerkt worden). Gelukkig hebben wij een hele handige timmerman want zelf kunnen we dit niet ;). Hierdoor hebben we wel spotjes kunnen zetten in de bovenkant van de dakkappellen. Echt een topidee! Uiteraard zijn ze dimbaar en hiermee is het ideale basisverlichting voor alle kamers.

Bij ons zitten de dakkapellen vrij hoog op het dak waardoor ik met moeite naar buiten (naar voren) kan kijken. Ik zie wel heel veel boomtoppen en lucht, maar niet de straat. Ergens is dat wel jammer, maar heel veel anders had het ook niet gekund (tenzij we een nóg grotere verbouwing zouden willen aangaan). Onze knieschotten zijn namelijk behoorlijk hoog, 120cm. Aangezien je deze niet mag verwijderen vanwege de constructie van het dak, komen de dakkappellen automatisch ook hoog op het dak te staan. Daar komt bij dat onze kap vrij dik is dus dan is het een optelsom van feiten die ervoor zorgen dat ze hoog op het dak staan.
We hadden ervoor kunnen kiezen om de knieschotten te verlagen, de constructie aan te passen, de dekvloer te verlengen waardoor we ook het laminaat moesten vervangen, maar dat werd ons echt te gek. De zolderverbouwing was al kostbaar genoeg. Onze vereiste was daglicht en ruimte en die hebben we volop!!

De aftimmering en het maken van de kamers

Op woensdag stond Erik van de Brink al vroeg op de stoep! Erik heeft destijds bij ons de elektra in de veranda geplaatst, kwam onlangs terug om een en ander aan te passen in de veranda en zo kwamen we in gesprek over de zolderverbouwing. Hij had tijd om de klus aan te nemen (want hij is net voor zichzelf begonnen per 1 januari) en wat wij zo handig vonden is dat ie zowel de elektra, als het aftimmeren kan (en eventueel ook nog loodgieterswerk), dus je hoeft niet met meerdere partijen te werken. Daarnaast is het een hardwerkende, betrouwbare vent, dus we zijn superblij met hem in ons telefoonboekje ;).

Op woensdag heeft hij alle elektra voorbereid, werd het traphekje gesloopt, de muren werden uitgezet en op donderdag werd het raamwerk van alle wanden geplaatst. Wat ging het hard!! Bizar hoeveel er in een paar dagen kan veranderen.

De wanden zijn op het laminaat geplaatst en vast geboord op de betonnen vloer. Wij hebben geen vloerverwarming op zolder en we wisten niet of er andere leidingen door de vloer liepen. Dit ging gelukkig goed, er is niks geraakt.

De wanden zijn geïsoleerd met glaswol en afgetimmerd met gipsplaten. Inmiddels staan alle wanden, zijn de gaatjes dicht gesmeerd en kunnen we gaan verven. Een flinke klus! Uiteraard gaan we aan de slag met de HUIZEDOP-verfkleuren van Pure & Original waar je in dit artikel meer over leest.

Voor nu hebben we ervoor gekozen geen verwarming aan te leggen op zolder. Wellicht komen we hier nog van terug en moet hier alsnog iets voor geregeld worden als het toch te koud blijkt. Hoogstwaarschijnlijk kiezen we dan voor elektrische verwarming, dus de elektra is hier al op voorbereid.

De afmetingen van onze zolder

Via Instagram heb ik veel vragen gekregen over de afmeting van onze zolder. Ik zal ze hieronder delen:

zolderverbouwing

De totale vloeroppervlakte van de zolderverdieping is 6.83m x 5,75m.
De hoogte van de nok is 4.13m
De hoogte van de muur in het midden is 3,80m

Dit zijn enorme hoogtes wat maakt de de totale zolder en de kamers behoorlijk imposant zijn. Die hoogte doet echt wat en de dakkappellen en muren benadrukken dit. We hebben er echt een volwaardige verdieping bij in ons huis.

Ten aanzien van bovenstaande tekening hebben we de overloop iets smaller gemaakt. Deze is 85cm. Dit kwam beter uit met de dakconstructie en daarnaast vond ik het prettiger om die extra ruimte in de kamers te hebben. In het wasgedeelte hoef ik alleen maar een wasrekje neer te zetten en dat past prima op deze manier.

Wat een goede beslissing is geweest, is dat we 1 raam van de dakserre in de wasruimte hebben laten uitkomen. Hierdoor valt er veel licht naar de eerste verdieping en het daglicht op de overloop is echt fantastisch. Onze zolder was voorheen niet voorzien van de juiste verlichting dus ik stond altijd in het halfdonker de sokken bij elkaar te zoeken. Voortaan heeft iedereen dus de juiste sokken in z’n kast liggen ;).

Het is een lange blogpost geworden, maar het is nogal niet een verbouwing zeg. We zijn er nu al ongelooflijk blij mee en als de kamers straks in gebruik zijn, wordt het pas echt genieten. Uiteraard hou ik jullie van de vorderingen op de hoogte dus hou m’n blog in de gaten!

Liefs, Judith

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

 

Vorig artikelInterieurbinnenkijker bij Huizejolie
Volgend artikelHouthandel Woerden in de picture!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.