Droogloopmat, schoonloopmat of kokosmat? Hoe kies je de beste deurmat?

deurmat interieurblog huizedop

Bij het inrichten van je huis zijn deurmatten waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar deurmatten zijn van groot belang om een woning lekker mooi en schoon te houden. Er zijn veel verschillende soorten matten. Welke deurmat is het beste voor jouw woning?

Droogloopmat of schoonloopmat?

Droogloopmatten en schoonloopmatten worden vaak door elkaar gehaald, omdat ze in theorie dezelfde functie vervullen: het reinigen van je schoenzolen. Echter, er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee typen deurmatten.

Een schoonloopmat is een meer traditionele deurmat die het vuil van onder je schoenen vandaan haalt. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt die veel buiten spelen is een kwaliteit schoonloopmat onmisbaar als je je huis niet om de haverklap wilt stofzuigen. Vuil, zand, steentjes en alles wat er maar onder aan je schoenen kleeft worden door een goede schoonloopmat verwijderd. Mits je het goed onderhoudt en regelmatig schoonmaakt kan je deze type deurmat jarenlang gebruiken.

Een droogloopmat, daarentegen, is echt bedoeld om vocht te absorberen. Als je na een kletsnatte dag buiten weer thuis komt, zorgt een droogloopmat ervoor dat je schoenen lekker snel droog worden. Dit type deurmat kun je zien als een handdoek voor je schoenen. Je ziet het dan ook vaak als voordeurmat als je het huis binnenstapt. Omdat vuil vaak aan vocht kleeft, zorgt een droogloopmat er tegelijkertijd ook voor dat je schoenen schoon worden.

Een mooie en effectieve kokosmat

Kokosmatten zijn een van de populairste deurmatten, zowel in privé gebruik als in openbare ruimtes en bij bedrijven. Zoals de naam zegt, worden kokosmatten gemaakt uit de vezels van kokosnoten. Hierdoor heeft het een natuurlijke schrapende werking en kan het bijzonder lang gebruikt worden. Het ruwe materiaal zorgt ervoor dat zelfs de kleinste vuiligheidjes onder je schoenen geschraapt worden. Het handige van kokosmatten is dat ze zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden, omdat ze bijzonder weersbestendig zijn.

deurmat kiezen

Een kokosmat is ook populair, omdat je er persoonlijke flairs aan kan toevoegen, van welkomstteksten tot logo’s. Zo kun je met een deurmat de sfeer in je woning opfrissen.

Deurmat kopen, waar op letten?

Een goede deurmat is van onschatbare waarde voor iedere woning. Uiteraard hoef je niet te kiezen tussen de verschillende types, er zijn namelijk voldoende woningen die meerdere types deurmatten hebben liggen. Zo kun je een kokosmat buiten voor de deur zetten en een droogloopmat binnen voor optimale reiniging. Kijk wat het beste voor jouw situatie is.

Bij het aanschaffen van deurmatten is het belangrijkste waar je op moet letten de afmetingen. Je wilt een mat die mooi past op de plaats waar het gelegd wordt. Zorg ervoor dat je de afmetingen van de gewenste locatie hebt. Een droogloopmat op rol is dan bijvoorbeeld een optie, zodat je zeker weet dat je een deurmat met de juiste afmetingen hebt.

De dikte is ook belangrijk. Hoewel een stevige deurmat wel zo handig is voor het schoonhouden van je schoenzolen, ziet dat er vaak niet uit. Vaak is een heel dikke deurmat ook helemaal niet nodig. Mocht je er later achterkomen dat de deurmat die je hebt gekocht toch te dun is, kun je het altijd opvullen.

Als laatste is kwaliteit toch ook echt cruciaal. Een deurmat is misschien niet iets wat je gelijk met kwaliteit associeert, maar toch wil je goed kijken naar welk type en stijl je aanschaft. Op de lange termijn bespaar je veel geld door gelijk een kwalitatief hoogstaande deurmat te kopen die jaren mee zal gaan. Je wilt je deurmat immers niet om de zoveel maanden vervangen.

 

Vorig artikelNieuwe verfkleuren bij HUIZEDOP
Volgend artikelMet deze tips maak je van jouw tuin weer een beleving!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.