Je woning verduurzamen door slimme gordijnen

je woning verduurzamen

Energie besparen staat voor veel huishoudens als hoge prioriteit op het lijstje. Hier zijn diverse redenen voor te bedenken en er zijn allerlei mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Wist je bijvoorbeeld dat raamdecoratie een bijdrage kan leveren aan de duurzaamheid van jouw woning? Hoe dit werkt en wat de mogelijkheden zijn kun je in deze blog lezen.

Waarom je woning verduurzamen?

De twee voornaamste redenen om een woning duurzamer te maken zijn het milieu en kostenbesparing. Onze aarde hebben we in bruikleen van de generaties die nog gaan komen. Ook wonen we allemaal op dezelfde aardbol dus we zullen ook samen moeten werken aan een milieuvriendelijke manier van leven. Dit betekent overigens niet dat je hoeft in te boeten op comfort. Zo levert PoweredBlinds Nederland een aantal slimme gadgets die naast duurzaamheid ook het wooncomfort zullen verhogen.

Verder mogen we de kostenbesparing niet vergeten. Gas en elektriciteit wordt steeds duurder, dit zal ook niet snel veranderen. Een woning verduurzamen is dus een goede investering. Denk aan isolatie en LED verlichting als je nog wat oude peertjes hebt hangen. Zonnepanelen zullen zichzelf terugverdienen en je kunt in de winter een extra trui aantrekken. Dit zijn allemaal opties waarvan sommige maatregelen het wooncomfort zelfs zullen verhogen. Duurzaam hoeft echt niet altijd duur te zijn of jouw leven ongemakkelijk te maken.

Hoe maak je een woning duurzaam?

Pak als eerste de ‘no regret’ zaken aan. Dit zijn verbeterpunten waar je zeker geen spijt van krijgt. Dakisolatie kost een paar centen maar daar profiteer je zeker van. Een energiemonitor om sluipstroom op te sporen is ook geen verkeerd idee. Meten is weten, als je de woning wilt verduurzamen dan moet je bepalen waar je energie verliest. De ramen bijvoorbeeld. Heb je geen HR+++ glas en is deze investering te groot of woon je in een huurhuis? Dan kunnen slimme gordijnen uitkomst bieden.

Wat zijn slimme gordijnen?

Een slim gordijn is een type raamdecoratie met elektrische motor die je handmatig kunt bedienen of kunt automatiseren. In principe kan dit ieder type gordijn zijn. Zo zien lamellen er heel mooi uit en bieden ze optimale controle over het licht. Onder lamellen verstaan we zowel horizontale als verticale stroken, de horizontale uitvoering worden vaak jaloezieën genoemd. Je kunt ze openen, sluiten of de stroken draaien.

Hoe kan je raamdecoratie gebruiken om je woning te verduurzamen?

Gesloten gordijnen vormen een buffer tussen binnen en buiten. Zo kun je warmte beter binnen houden in de winter. In de zomer zorgt het juist voor wat verkoeling als je overdag de gordijnen sluit. Als je niet thuis bent dan kun je net zo goed de gordijnen sluiten als dit een fijnere temperatuur oplevert in huis zonder airco.

Met elektrische raamdecoratie kun je op ieder moment van de dag bepalen in welke stand de gordijnen staan, zelfs als je niet thuis bent! Lamellen hebben als bijkomend voordeel dat je ze halfopen kunt zetten. Met standaard gordijnen moet je direct de verlichting inschakelen als de gordijnen sluiten, met lamellen kun je wat langer zonder kunstlicht binnen vertoeven. Dat bespaart je weer een uurtje minder lang de lampen aan in huis. Zo zijn er kleine besparingen die ook nog eens het wooncomfort zullen verhogen.

Vorig artikelEen seniorenbed kopen, welk bed past het beste bij jou?
Volgend artikelHoe pas je de Japandi woontrend toe in je interieur?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.