De zolderverbouwing staat gepland! Alle voorbereidingen zijn getroffen en in de tweede helft van februari is onze zolderverbouwing een feit. In deze blogpost neem ik je mee in onze voorbereiding ervan en welke keuzes we tot dusver hebben gemaakt.

De start van onze zolderverbouwing

Wij zijn hier 3,5 jaar geleden komen wonen en hebben onze tweekapper als nieuwbouwhuis gekocht. Destijds hebben we er bewust voor gekozen om de zolder nog niet aan te pakken. Een kamerindeling laten maken tijdens de bouw was erg kostbaar en daarnaast wisten we nog niet hoe we de zolder wilden gaan gebruiken. We gingen ‘t wel zien!

2020 – behoefte aan meer kamers!

Door Corona en het vele thuiswerken ontstond bij ons de behoefte aan extra kamers. Er is niks mis met thuiswerken, maar wel als de situatie er niet naar is. Mike zit op zolder te werken en ik aan de keukentafel. Aangezien de trap in de woonkamer zit, kan je de verdiepingen niet van elkaar afsluiten waardoor je niet lekker rustig kan werken. Het was zelfs een keer zo erg dat Michaels collega’s mij konden horen praten. Niet best dus ;)!

Onze zolder is behoorlijk groot en hier kunnen we een volwaardige verdieping van maken, maar dan moest er wel wat uitgebouwd worden. Daarnaast zit er slechts 1 raam in dus extra licht was ook erg welkom.

Op onderzoek uit voor onze zolderverbouwing

Licht en ruimte waren dus onze wensen. Een paar jaar geleden had ik op de VTwonen beurs de dakserres van Luxbox gezien en die zijn altijd in m’n hoofd blijven hangen. Waanzinning mooi vond ik het! Ik surfde naar hun website en zag dat je deze vergunningsvrij kon plaatsen. Dat klonk veelbelovend. Wij wilden namelijk zowel aan de voorkant als aan de achterkant een dakkapel / dakserre plaatsen. Aan de voorkant mag je bijna nooit vergunningsvrij een dakkapel plaatsen en daarnaast grenst ons huis aan een groene strook met een kade welke een rijksmonument is. Hoe zat dit in onze gemeente met de vergunningsvrije dakkapellen van Luxbox?

Vergunningsvrije dakkapel

Ik nam contact op met de gemeente en na een verdere toelichting vanuit Luxbox kregen we toestemming om vergunningsvrij onze zolder te verbouwen. Wauw, top zeg!

Hoe werkt dit?
Aangezien de Luxbox dakserres en dakkapellen niet verder dan 60cm uit het dak steken en meer dan 50cm van de dakranden blijven, vallen ze onder de dakramen en daklichten. In veel gemeenten zijn hierover geen welstandseisen opgenomen en om die reden mogen deze vergunningsvrij geplaatst worden. Zo ook in onze woonplaats!

Dat je geen vergunning hoeft aan te vragen, scheelt veel tijd en geld, maar er is nóg een groot voordeel van een vergunningsvrije uitbouw van je zolder. Als je namelijk wél een vergunning nodig hebt (bij bijvoorbeeld een traditionele dakkapel), mag je slechts 50% van je dakoppervlak bebouwen. Dat is vaak veel minder dan je zou willen uitbouwen.

Een Luxbox dakkappel of een dakserre?

Bij Luxbox heb je onder andere de keuze uit een dakserre en een dakkapel. Hieronder 2 afbeeldingen waarbij je al snel het verschil ziet.

De dakserre is een kant en klare oplossing met dakramen aan de voorzijde en aan de bovenzijde. Hiermee ontstaat dus een enorme bak aan licht en ruimte op je zolder! Aangezien de dakserres veel hoger zijn dan een traditionele dakkapel oogt het enorm ruim, ondanks dat de dakserre slechts 60cm uitsteekt. Een dakserre biedt dan ook net zoveel vloermeters dan een traditionele dakkapel.

Bij een Luxbox dakkapel is alleen de voorzijde voorzien van dakramen en de bovenkant is dicht.

Wij hebben ervoor gekozen om aan de voorzijde van het huis een dakserre te plaatsen vanwege het prachtige uitzicht op het weiland. Aan de achterzijde komt een Luxbox dakkapel. Deze kant ligt namelijk op het zuiden dus er komt sowieso al genoeg licht binnen met alleen ramen aan de voorzijde. Daarnaast is een Luxbox dakkapel voordeliger dan een dakserre, dus dit speelde ook mee in onze beslissing.

De raamdecoratie, horren en sunscreens!

Niet geheel onbelangrijk, want je wil zeker geen vliegen, muggen etc in huis, maar ook moet, vooral op het zuiden, de warmte van de zon wat geweerd worden en je wil de boel ook kunnen afsluiten van licht.

In onze dakserre zitten om die reden horren van Fakro, maar ook sunscreens aan de buitenkant van de dakkapel die op het zuiden ligt. Qua raamdecoratie heb ik zowel voor de dakserre, als de dakkapel gekozen voor de donkerste stof.

Er is ontzettend veel te vertellen over de verschillende uitvoeringen, dus wil je hier meer over weten, neem dan zeker een kijkje op de website van Luxbox, of maak een afspraak in de showroom (zodra dit weer kan).

Het onderhoud van de Luxbox dakserre en dakkapel

Het eerste wat ik mezelf afvroeg was of je de ramen wel goed kon wassen. Niet dat dat m’n grote hobby is, maar ja, het is wel handig als je de ramen kan wassen zonder gebruik te moeten maken van een hoogwerker ;).

Dit is natuurlijk gewoon mogelijk! De dakramen in onze dakserre en dakkapel zijn van Fakro. Fakro is een zeer innovatieve producent van dakramen en biedt topkwaliteit! Ze bestaan ruim 150 jaar en hebben dus meer dan voldoende ervaring in dit vakgebied. Ik heb de dakramen gezien in de showroom van Luxbox en was heel enthousiast over het gebruiksgemak van de Fakro dakramen.

De bovenste dakramen zijn tuimelramen, dus die kan je eenvoudig omdraaien voor het wassen. De uitzetramen kan je middels een knopje omzetten naar een tuimelraam zodat je ook die eenvoudig kan wassen, check dit filmpje.

Naast wassen heb je totaal geen onderhoud aan de Luxbox dakserre en dakkapel aangezien deze gemaakt zijn van een hoogwaardige materialen. Check de website voor meer info hierover.

De zolderindeling

Hoe gaan wij de zolder indelen? Daar hebben we best even over zitten puzzelen. We vonden namelijk het idee van een vide wel heel erg tof, maar omdat we 2 kamers wilden creëren, was dat niet handig. Daarnaast vroeg ik me af of zo’n vide wel heel praktisch is. Na wat wikken en wegen en een tekening die werd gemaakt door Bo Heikamp, besloten we het idee van een vide te laten varen. De prioriteit lag namelijk op een slaapkamer voor Suus en een woman cave voor mij ;).

Naar aanleiding van de eerste tekening zijn we nog wat door gaan schetsen, maar de grove indeling wordt als volgt:

zolderindeling zolderverbouwing

Ik kan niet wachten tot het 23 februari is. Dan komen namelijk de Luxbox dakserre en dakkapel erop! De week daarna gaat de timmerman alle wandjes zetten en vervolgens kunnen wij gaan verven en inrichten.

Hou m’n blog en Instagram dus in de gaten om het hele proces te volgen.

Liefs, Judith

Shoptips! Klik op de foto’s voor meer informatie:

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

 

Vorig artikelDe juiste raamdecoratie kiezen met deze tips
Volgend artikelEen HUIZEDOP-collectie woonaccessoires bij Kruidvat

2 REACTIES

  1. Wauw super gaaf die dakserre en een bult licht wat je dan hebt!
    Heel benieuwd naar het eindresultaat, maar dat zit wel goed bij jou
    Liefs Wenn69

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.