Een tuin met veranda ontwerpen valt niet mee!

Het valt al niet mee om een huis in te richten, maar een tuinontwerp maken met veranda is helemaal een ingewikkeld verhaal. Ik neem je mee in het proces πŸ˜‰

Ons moodboard

Nadat ik oneindig veel gezocht had op Pinterest kwam er een rode draad uit: strak, groen, zwarte schuttingen, geen bloeiende planten, tropische sfeer, palmbomen, yucca’s, grassen en oh ja, kak, de dames had ik een trampoline beloofd. Dat is voor je tuinontwerp natuurlijk vreselijk, maar goed, als de kinderen blij zijn….

Het tuinontwerp

Tuinontwerp achtertuin strakke tuin
Prachtig ontwerp en een mooi startpunt voor het definitieve ontwerp.

Goed, dat moodboard was gemaakt en nu????? Ik raakte bij Intratuin Barneveld in gesprek en zij hebben een stylist in huis die tegen een kleine vergoeding, een tuinontwerp op maat maakt. Nou, dat leek mij wel wat, dus ik plande een afspraak in en we gingen om tafel. Het resultaat was prachtig en ik zag het helemaal voor me. Toch is het uiteindelijk een heel ander ontwerp geworden.

Ik miste namelijk ruimte voor een ligbed (!), zwembadje etc. dus ben zelf aan het schetsen gegaan. Avonden hebben Mike en ik erop zitten broeden en uiteindelijk hadden we een ontwerp welke aan alle eisen voldeed en dus bestelden we alle materialen zoals het kunstgras, tegels, blokken voor de bloembakken etc.

De veranda

Vanaf dag 1 hadden we bedacht om de veranda over de gehele breedte van de tuin te maken, achterin de tuin. Op die manier heb je een mooi uitzicht op de veranda vanuit de woonkamer en aan huis vast wilde we sowieso niet i.v.m. licht in huis.

tuinontwerp achtertuin
Het definitieve tuinontwerp. Helemaal blij mee!

Echter, na grondig meten en overleg met de gemeente bleek dat we over onze β€œte bebouwen meters” uit zouden komen. Daarnaast zouden we, als we β€˜m achterin gingen zetten, nooit zon in de veranda hebben. Dat kan een keuze zijn, maar we wilden juist de avondzon wel heel graag in de veranda. Dus besloten we de veranda 90 graden te draaien. Wel zijn we hierover in gesprek met de buren gegaan, want dit heeft natuurlijk best een impact op hun uitzicht.

En nu nog iemand vinden die het kan bouwen

We zochten een bedrijf die schuttingen kon zetten, maar ook een veranda kon bouwen. Onze loodgieter tipte ons over Stange Houthandel uit Elburg aangezien een vriend van hem goede ervaringen had met dit bedrijf.

kunstgras achtertuinDus ik stuurde een mail met een foto van wat we wilden en had binnen een paar uur al een offerte in de mail zitten. Top!

Aangezien ik een behoorlijke perfectionist ben, is de veranda wel tig keer gewijzigd want willen we 15cm of 20cm palen, blank of zwart hout, de afmeting van de veranda, wel of geen overstek, dubbelwandig of enkelwandig, enz. enz. De keuze is reuze en alles kan gemaakt worden. Dat is een groot voordeel, maar betekent ook veel denkwerk.

Daarnaast veel overleg met de buren, want in totaal moesten er voor 4 huizen schuttingen komen en 2 veranda’s. En iedereen wil natuurlijk wat anders, dus veel overleg, wat schikken en uiteindelijk was het hele plan voor 4 huizen rond en kon de handel ingepland worden. Yessss!!

veranda overkapping

Uiteindelijk is de veranda 7 x 3 meter geworden, met een overstek van 30cm. We hebben β€˜m dubbelwandig laten maken want op die manier kan je mooi alle elektra wegwerken. Toen het skelet stond, is de elektricien langs geweest om alle draden te trekken. Vervolgens ging Stange weer door met de afbouw en daarna kon de elektricien weer verder met het afmonteren. Echt top geregeld!

Over de kleur hebben we ook lang getwijfeld. We houden immers van zwart! Maar omdat de schuttingen ook al zwart werden, besloten we de veranda blank te laten. In het voorjaar willen we deze wit gaan beitsen. Dat wordt nog een leuke klus ;).

Hierboven vertelde ik dat we de tegels etc. al hadden besteld op basis van de oude positie van de veranda. Dus het was nog een heel gepuzzel om uit te komen met het kunstgras en tegels. Gelukkig hadden we ook een hele goede stratenmaker/tuinman die het allemaal keurig heeft geregeld voor ons.

Uiteindelijk is het dus allemaal goed gekomen met de tuin, veranda, elektra etc, maar ook dit project was weer een hele bevalling ;).

Styling

overkapping wintersfeerOm een knus hoekje te maken is overigens niet veel nodig. Deze haspel lag bijvoorbeeld in de sloot tijdens de bouw ;). Een vachtje, kaarsjes en wat dacht je van The Lampion van Nikki.Amsterdam? Dit is een plantenhouder, wijnkoeler, lamp en speaker ineen :). Die gaat veel gebruikt worden in de zomer!!

Tips

Als laatste wil ik jullie graag wat tips meegeven:

 • Ga op zoek naar goede vakmensen die met je meedenken (een open deur, maar wat zijn wij β€œonze mannen” dankbaar!)
 • Denk na over de elektra, internetkabel etc. in je tuin. Het is verstandig om de tuin op een aparte groep in je meterkast te zetten. Vooral als je er ook een heater in wilt. En wil je 2 heaters, plan dan 2 groepen want ze gebruiken behoorlijk wat stroom. Of je kiest voor gas, leg dan een gasleiding als je geen flessen wilt kopen.
 • Neem de tijd om te zien hoe de zon draait in je tuin. Wil je in de zon zitten, of juist niet? En op welk moment van de dag zal je het meest in de tuin zitten?
 • Waar staat de zon het langst? Wellicht handig om daar een terras te maken.
 • Bedenk goed hoe je eventuele bomen neerzet en wat de functie is van de bomen. Wil je deze inzetten als natuurlijk schaduwmakers of mag de boom juist geen zon tegenhouden?
 • Kunstgras of echt gras? Wij willen graag chillen in de tuin en niet teveel werken ;), dus kozen we voor kunstgras. Hierin is de keuze oneindig en ook zit er een enorm prijs/kwaliteitsverschil in. Wij hebben gekozen voor een duurdere variant die veel lijkt op gewoon gras en niet zo plastic oogt.

tuinaccwssoiresEn zo zijn er nog ontzettend veel zaken waaraan je moet denken bij het aanleggen van een tuin. Het heeft ons veel denkwerk gekost, maar zijn uiteindelijk heel blij met de keuzes die we gemaakt hebben. We kunnen nu helaas geen planten meer poten, maar in het voorjaar komt er een palmboom, yucca’s, etc. etc., dus dan kunnen we het echt af gaan maken.

Liefs, Judith

Vorig artikelSheepy.cc vertelt je hier alles over hun schapenvachten en wat erbij komt kijken
Volgend artikelDe tuin in wintersfeer omtoveren

12 REACTIES

 1. Wat leuk dat jullie een haspel gevonden hebben tijdens de bouw! Je kan hier leuke dingen van maken. Zelf zou ik ook een tafel van een haspel willen maken voor mijn veranda. Ze hebben een perfecte maat en hoogte!

 2. Hoi Judith,
  Om te beginnen, wat een leuke tuin is het geworden.
  Wij zitten nu in de fase van tekeningen maken.
  Tijdens het bekijken van je tuinfoto’s viel mij op dat de bestrating en het kunstgras zo mooi aansluiten.
  Is hier geen opsluitband gebruikt? Hoe is dat gedaan? Valt het kustgras daar overheen?
  Gr, Yoeri

 3. Dankjewel voor dit artikel over het ontwerpen van tuinen met veranda’s. Ik kan me voorstellen dat het een hele klus is. Goed dat jullie het ontwerp met de buren hebben besproken. Het is bewezen dat dan ook de overlast van de bouw als minder wordt ervaren.

  • Dank voor je reactie! We zijn erg blij dat we eea hebben afgestemd met de buren. Hierdoor is het allemaal goed verlopen. groet, Judith

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.