De trap, er zijn vele mogelijkheden om je trap te pimpen, lees je mee?

De trap is vaak een sluitpost als je een nieuwbouwwoning koopt. Negen van de tien keer als je bij een housewarming van een nieuwbouwwoning komt, is de trap nog kaal. En waarom? Tja, het is een kostbaar project! Om die reden hebben wij ons goed ingelezen in de diverse opties voor onze trap.

trap_in_woonkamer

Oplevering van de trap bij een nieuwbouwwoning

Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht en ondanks dat ze dan, tijdens de bouw, de treden met karton (!) afplakken, was de trap behoorlijk beschadigd. Niet alleen was het hout op sommige plaatsen erg ruw, zelfs was er hier en daar een stuk hout van de traptreden afgebroken. Hiervan hebben we uiteraard melding gemaakt tijdens de oplevering, maar daar kwamen we niet verder mee. Dat kon gebeuren en het werd niet opgelost. Het kitwerk was in ons geval ook heel erg slecht gedaan, de trap kraakte (dat doet een vurenhouten trap helaas) en hij is in z’n geheel echt een beetje viezig en smoezelig. Kortom, dit werd echt een project!

Waar moet, in ons geval, de bekleding van de trap aan voldoen

trap_in_woonkamer_huizedopOnze trap zit in de woonkamer, dus wij vinden het best belangrijk dat deze er strak uit komt te zien. We hebben vooraf een aantal eisen vastgesteld voor de aankleding van onze trap. Op basis daarvan hebben we de opties bekeken en 1 voor 1 afgestreept:

 • We doen het 1x goed en we willen er minimaal 10 jaar geen omkijken naar hebben
 • We willen af van een krakende trap
 • We willen een piano-effect trap met donkere treden en lichte stootborden
 • Verlichting is geen must, maar kan een mooie toevoeging zijn
 • We willen graag een stalen trapleuning

De trap verven

Dat was de eerste optie die in ons opkwam voordat de boel werd opgeleverd. Ik had een offerte bij de schilder opgevraagd en per trap zou dit 1000 euro kosten, inclusief de traphekken. Veel geld! Vooral als je bedenkt dat je dat na een paar jaar weer kan doen, het nooit lang mooi blijft en het kraken niet verholpen wordt.

Vloerbedekking

Nou, die optie hebben we niet eens bekeken. Ik hou echt totaal niet van vloerbedekking en dat komt er dus ook niet in. Voor een trap kan het best praktisch zijn, lekker warm en zacht, maar in Huizedop komt geen vloerbedekking, hahaha.

PVC op de trap

Dit is een mogelijkheid die we wel echt overwogen hebben, maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. De grootste issue die we hiermee hadden, is dat ze wel de traptreden in pvc konden maken, maar de stootborden niet. Die bleven zoals ze zijn, dus dat bleef gewoon de vurenhouten trap. En ja, die kan je dan verven, maar dan ben je dus snel weer aan de beurt met onderhoud en echt mooi wordt het niet. Ook geen optie dus.

trap_keuken

Traprenovatie van Upstairs

En toen bleef dus de Upstairs traprenovatie over. Ik kende hen natuurlijk van de programma’s van vtwonen en die trappen zijn altijd in mijn hoofd blijven zitten.

Eerst heb ik uitgebreid de website bekeken en het beviel me goed wat daar stond want het voldeed aan al onze eisen:

 • Vrijwel altijd klaar in 1 dag
 • Nummer 1 in traprenovatie
 • 10 jaar garantie
 • Eenvoudig onderhoud
 • Trendleader

upstairs traprenovatie huizedopOk, ik was overtuigd van hun vakmanschap dus ik besloot een adviseur uit te nodigen. Wij wilden de magie van Upstairs wel eens ervaren. Aangezien je niet iedere 5 jaar je trap gaat vervangen, vonden wij het prettig om beiden bij de afspraak te zijn. Je koopt een keuken tenslotte ook niet alleen ;).

Tijdens de afspraak werden alle decors en mogelijkheden besproken. Wat een keuze is er! Ja en het ziet er inderdaad prachtig uit. In zijn bus had de adviseur enkele voorbeelden van delen van trappen opgebouwd en dat was echt prachtig! Ik viel persoonlijk als een blok voor de leren trap. Toch is het deze niet geworden. Met een leren trap kies je echt voor design, maar in een huis met jonge kinderen leek het ons toch verstandiger om te gaan voor de Wereldcollectie van Upstairs.

De keuze is reuze

Ons huis bestaat uit veel donkere kleuren en ook voor de trap kozen we voor een donkere trede. Wel heb ik nog getwijfeld of we niet voor een houtlook moesten gaan. Juist om de donkere kleuren te doorbreken. Maar omdat de houtlooktreden echt een andere uitstraling hebben dan het hout van bijvoorbeeld onze eethoek (die er vlak naast staat) kozen we toch voor de Raja Black in combinatie met “witte” stootborden*. Om het helemaal af te maken komt er ook een stalen trapleuning en verlichting onder de traptreden! Ik denk dat dit, vooral in de winter, een mooie sfeerverlichting geeft en handig ook voor de meiden die nog wel eens een kijkje in de woonkamer willen nemen ’s avonds ;).
* inmiddels is de traprenovatie uitgevoerd en de stootborden zijn niet wit geworden. Klik hier om het eindresultaat te bewonderen.

Liefs, Judith

trap in de woonkamer en keuken

 

Vorig artikel100.000 volgers op Instagram – I did it!!
Volgend artikelOoglaseren met de PRK-methode, ik heb het gedaan…

10 REACTIES

 1. Hallo, ik weet niet of je dit nog leest want het is al 3 jaar geleden. Hebben jullie de trapkast ook zelf gemaakt? Onze aannemer van ons nieuwbouwhuis zegt dat het niet kan bij ongeveer jullie model trap. Beneden een kwart draai, en boven ook een kwart draai. Is dat bij jullie ook zo?

 2. Er is inderdaad veel mogelijk wanneer het gaat om trapbekleding. Een traploper heeft onze voorkeur, omdat deze geluid dempt. Ook past een traploper bij ons interieur dat we net hebben veranderd. Ik ga verder met inspiratie opdoen!

 3. Een trap die open is wil je natuurlijk zo mooi mogelijk eruit laten zien. Wij hebben er zelf voor gekozen om onze trap te laten stofferen. We hebben gekozen voor een neutrale kleur die goed past bij de rest van ons interieur. Ik vind het overigens ook erg mooi om een trap eenvoudig wit te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.