100.000 volgers op Instagram – I did it!!

Ik kan het nog altijd niet geloven, maar het is een feit!! Op 16 juli 2016 plaatste ik m’n allereerste foto op Instagram en het is bizar hoe zich dat heeft ontpopt tot een ‘meer-dan-uit-de-klauwen-gelopen-hobby’ waarbij ik op Instagram de ongelooflijke mijlpaal van 100.000 volgers heb bereikt.

Juli 2016 – hoe het begon…

We hadden een huis gekocht en ik zocht inspiratie om deze te pimpen! Joh, zeiden m’n collega’s, dan moet je op Instagram kijken. Eeehh, Instagram? Hoe werkt dat dan??? Ja, zo’n IG-nerd was ik. Ik wist niks!

Ik maakte een account aan en dacht, nou, wat leuk, ik ga ook foto’s plaatsen van ons huis. Eens kijken of ik 100 volgers kan krijgen. En die gedachte was eigenlijk een grap, want ik had serieus niet verwacht dat men mij zou gaan volgen, maar hoe grappig, na 12 dagen waren de eerste 100 volgers een feit! Mijn allereerste foto die ik plaatse was deze, onbewerkt, geen goed licht, vage kleur, enz. enz. Niet te best! Maar hé, wist ik toch veel 😉

Eigenlijk was ons toenmalige huis helemaal niet in de stijl die we wilden. Op dat moment waren alle meubels 10 jaar oud, kwamen we net uit de baby- en peutertijd met de meiden (en dan heb je echt wel wat anders aan je hoofd dan je druk te maken over je interieur 😉), dus onze inrichting was prima, maar voor mij was het mooie er wel af. Toch ging ik vol enthousiasme door met het plaatsen van foto’s en dat werd gewaardeerd want er kwamen alsmaar meer volgers bij. Na een half jaar had ik er zelfs 5.000! Ik weet het nog goed want op dat moment waren we met vrienden een avondje uit eten en hebben we er met z’n achten op geproost!

Hier nog wat foto’s van ons oude huis waar alles is begonnen:

Fase 2 – Het huurhuis

Tja, in de aanloop naar ons nieuwe huis, verbleven we een half jaar in een huurhuis. Ik heb me best wat druk gemaakt over m’n foto’s want hoe kon ik daar foto’s maken in de stijl die ik voor ogen had? De vloer was niet onze smaak, alle muren waren wit, de gordijnen waren 30 jaar oud en de badkamer was sinds de bouw ook niet vervangen en dus 50 jaar oud. Als ik dit type, denk ik bij mezelf, mens, waar maak je je druk om, maar ja… Als een hobby zulke grote vormen aanneemt en je daar zoveel passie en plezier uithaalt, maak je je daar druk om. Ik wel in ieder geval 😉 (en wie weet is dat ook wel de kracht?).

Anyway, m’n account groeide gestaag door en vlak voordat ik een jaar op Insta zat, behaalde ik de 20.000 volgers. Wauw!!

Het huurhuis:

Ons nieuwe huis

In september 2017 verhuisden we naar ons nieuwe huis en m’n account groeide mee in dit proces. Op 6 januari ’18 (verjaardag van m’n zus, daarom weet ik het nog) stond de teller op 40k en in die maand besloot ik de muur in onze woonkamer donker te maken. BAM! M’n account explodeerde zo ongeveer. Of het nu alleen aan die muur heeft gelegen, weet ik niet, maar ik kan me nog wel herinneren dat sindsdien de boel echt ontplofte.

Er zijn weken geweest dat er meer dan 3.000 volgers bij kwamen (in 1 week dus!), echt ongelooflijk! En natuurlijk valt een deel ook weer af. Meestal komen er 100 en gaan er 25, maar het grootste deel blijft gelukkig plakken 😉. Iedereen zal dit herkennen, het komen en gaan. Lekker laten gaan, zeg ik dan maar.

Investeren

Nu moet je natuurlijk niet denken dat dit allemaal kwam aanwaaien. De eerste maanden heb ik me urenlang verdiept in wat de beste hashtags zijn/waren, beste tijd om te posten, reageren op iedereen (engagement is cruciaal!), mede interieur-gekkie’s volgen en reageren (maar maak het wel persoonlijk, be real!), relevante stories en natuurlijk de juiste foto’s maken. Een foto maken doe je namelijk niet in een paar tellen. Hier leven gewoon 4 mensen in huis, waarvan 2 kleine meisjes die heel veel troepjes maken en jaaaa, in ons huis wordt ècht geleefd. Als ik een foto van een bepaalde hoek wil maken, moet ik eerst ruimen en stylen en dan ben je ook nog afhankelijk van het juiste licht. Is het een donkere dag? Vergeet het dan maar. Doe geen moeite want het heeft geen zin (of je moet echt een pro fotograaf zijn met dito camera en tools).

Tip: Maak wat extra foto’s op een goede dag en als je toch met de zithoek bezig bent, style dan een paar keer anders en leg op die manier een voorraadje foto’s aan. Alleen op die manier is het voor mij behapbaar om Huizedop te runnen (naast een 32-urige baan, gezin, sociaal leven etc.)

100.000 volgers – Hoe dan!?!?!?!?

Ok, als ik dat zou weten, zou ik schatrijk zijn want op die vraag is simpelweg geen antwoord. Het algoritme, waar je iedereen over hoort klagen, is moeilijk te beïnvloeden.

Ik doe al 2 jaar hetzelfde en voor mij werkt het nog steeds:

Dagelijks posten op dezelfde tijd.
Ik post altijd ’s morgens, zodra ik wakker word en bedenk ’s avonds al welke foto ik ga plaatsen (’s morgens moet ik niet teveel denken 😉. In het weekend post ik ook ’s avonds want in het weekend is er meer verkeer op Insta en pak je dus meer bereik mee. Vooral de zondag is meestal een goede dag, dus plaats dan een mooie foto.

Relevante hashtags:
Hierover twijfel ik of het echt heel veel zin heeft want in mijn statistieken zie ik weinig verkeer komen vanuit m’n hashtags, maar goed. Ik heb een aantal vaste sets van 30 hashtags die ik door elkaar heen gebruik. Ik wijzig hier weinig in en m’n groei blijft, dus prima.

De juiste foto:
Een overzichtsfoto doet het over het algemeen beter dan een detailfoto. Ik plaats daarom bijna altijd overzichtsfoto’s, hoewel ik detailfotografie echt prachtig vind, dus die plaats ik tussendoor ook.

Bewerken van je foto’s:
Iedere foto die ik plaats op Insta bewerk ik in de app Snapseed. Een geweldige app waar je alle kanten mee op kan. Een collega vertelde me in het begin hierover en Robin, ik ben je er nog steeds dankbaar voor!

Er zijn vele andere apps zoals VSCO, Aviary, Photogrid, Lightroom etc., maar voor mij gaat er niks boven Snapseed. Kies gewoon wat bij jou past, niks is goed of slecht.

Engagement:
Zoals ik eerder al schreef is engagement cruciaal. Zet niet standaard onder elk bericht van degene die je volgt “mooi”, “fijne dag”, maar investeer in je reacties. Niks moet natuurlijk en het zal je ook echt niet elke dag lukken, maar het gaat je wel helpen in je bereik en de band met je volgers.

Be real:
Wees authentiek! Mensen die mij kennen, horen me praten als ze m’n blogs of m’n teksten op Insta lezen. Ik ben 100% mezelf. Heb ik een blije dag, dan merk je dat, ben ik chagrijnig, dan lees je dat ook. Ik ben een open boek als mens, what you see is what you get en ik denk dat dat aanspreekt.

Maar…. Helaas, ik moet ook eerlijk zijn… Ook al doe je nog zo je best, Insta draait aan de knoppen. Of je wel of niet zichtbaar bent, je bereik, je likes, etc. En hoe irritant dat ook is, leg je er maar bij neer, want meer dan je best kan je niet doen in dit geval. Ik merk het zelf ook. De ene keer heb ik op een foto 13.000 likes en een week later, exact hetzelfde tijdstip en soort foto, 5.000 likes. En waarom? Geen idee. Ik probeer me er niet druk om te maken want het heeft totaal geen zin.

Oh ja en wat vindt het thuisfront er eigenlijk van?

Tja, Mike vindt er af en toe natuurlijk van alles van! En natuurlijk wordt er geklaagd als het weer eens een bende is in huis, er zo nodig geverfd moet worden, als ik echt even een blog moet aftypen i.p.v. een Netflix avondje samen, maar………….. ik mag mezelf wel gelukkig prijzen hoor met de hubster. Ondanks het gemopper, laat ie me redelijk m’n gang gaan, hij ziet ook wat het mij en ons als gezin oplevert. En ja, soms moet je gewoon tijd investeren, dat klopt en keuzes maken. Dat moeten we allemaal als je iets wil :).

En nu??

Gaan we vrolijk verder, hahahha. Ik heb nog altijd ontzettend veel plezier in het maken van content voor mijn blog en Instagram feed. Ik kan uren in huis bezig zijn met stylen, verven, foto’s maken, bewerken van foto’s etc. etc. Het geeft me rust (en soms ook stress!), heb er lol in, doe leuke samenwerkingen met toffe bedrijven, heb vele leuke meiden ontmoet en zelfs bijna dagelijks contact met een aantal. Dus ja, ik ga er gewoon mee door, het brengt me zoveel plezier en energie!

En ik hoop natuurlijk dat jullie erbij blijven want zonder jullie was het nooit zo’n succes geworden. Dank daarvoor en dat meen ik oprecht! Altijd weer die berichtjes, likes, privé-berichten, enz. enz. DANK AAN JULLIE!

See ya on Insta.

Liefs, Judith

Vorig artikelNieuw shoppingfenomeen in Nederland – Prime Day!
Volgend artikelDe trap, er zijn vele mogelijkheden om je trap te pimpen, lees je mee?

10 REACTIES

  1. Heel leuk om te lezen Judith, zo puur en oprecht! Lekker door hobby-en zou ik zo zeggen Liefs Finette (fienhome)

  2. Super meis van harte gefeliciteerd …ik had je al eerder eens gevraagd hoe doe je dat toch ..maar nu snap ik het ..ik begrijp ook dat je samen werkt met bedrijven en daar haal je volgens mij ook heel veel volgers vandaan …ga zo door want ik volg je graag ..fijne dag judith xx

  3. Echt leuk om te lezen! Ik vind het heel veel werk en probeer ook altijd op elke foto te reageren maar dat lukt niet…ik vind 1000 volgers al veel gefeliciteerd met deze mijlpaal en blijf posten!! Liefs Moos

  4. Vooral door blijven gaan!!! Wat heb je een mooie interieursmaak en wat vind ik het leuk om jou stukjes te lezen. Volgens mij….ben je een mooi mens

  5. Hieperdepiep! Gefeliciteerd, wat een mooie mijlpaal voor alle werk! En wat leg je het leuk en duidelijk ook uit, dat ‘echte’ daar gaat t om! En proost voor nu! Liefs Wendy

  6. Lieve Judith,
    Als ik het nu zo lees dan volg ik je bijna vanaf het begin… wat leuk! Gefeliciteerd meid! Volg je met ontzettend veel plezier en dat blijf ik doen!
    X Susanne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.