Sheepy.cc vertelt je hier alles over hun schapenvachten en wat erbij komt kijken

Hoi! Mijn naam is Natasja van Sheepy.cc en ik ben door Judith uitgenodigd om te schrijven op haar blog over onze schapenvachten en het proces van het looien! Spannend, want ik heb nog nooit eerder een gastblog geschreven, dus het is een primeur ;).

Sheepy Natasja schapenvacht

Het ontstaan van sheepy.cc

Onze uit de hand gelopen hobby begon vijf jaar geleden in Tsjechië, ons favoriete vakantieland. Mijn vriend en ik zagen prachtige schapenvachten op een markt en besloten om er een aantal mee te nemen. Wellicht konden we ze verkopen op marktplaats. Thuis aangekomen maakte ik foto’s van de vachten met mijn mobiel en plaatste ze vervolgens op mijn marktplaats account. Onverwacht bleek dit nogal een succes en waren de vachten snel verkocht. Van onze verdiensten kochten we nog eens twintig nieuwe vachten op de Tsjechische markt en thuis aangekomen plaatste ik ze weer op marktplaats. Op een gegeven moment ontdekte ik de groep ‘Marktplaats van het Noorden’ en maakte van onze ‘vrije zondag’ een ware verkoopdag. Met allerlei verschillende personen was ik aan het chatten om onze prachtige collectie schapenvachten “natuurlijk witte” en “wit met bruin geverfde puntjes” te verkopen (momenteel hebben deze een naam gekregen ‘Rubý RAW’ & ‘Lukás’).

Wat ik zo leuk vond was het klantcontact. Vol passie was ik in de koudere maanden mijn zondagen aan het slijten achter de computer. Op een gegeven moment liep het de spuigaten uit en hadden wij in onze bijkeuken van ons studentenappartement 80 Rubý’s en Lukássen liggen. Toen kwamen we in juni 2016 op het punt, gaan we officieel verder? En als we dit doen, moeten we misschien een ruimte huren voor onze vachtjes? En hoe gaan we verder met de verkoop? We hadden op dat moment alleen Rubý’s & Lukássen en als we een webshop zouden starten, moest er een groter aanbod komen dan alleen deze jongens. De passie die wij voor de vachtjes hebben, overwonnen alle onzekerheden en zo is op 1 juli 2016 ‘Sheepy.cc’ ontstaan. Op 5 september 2016 is onze website online gegaan.

Verschillende rassen

In ruim één jaar tijd is ons assortiment van enkel schapenvachten van het Romanov schaap, een Russisch schapenras dat onder andere veel in Tsjechië te vinden is, uitgegroeid met vachten van diverse schapenrassen. Zo hebben wij:
– Tibetaanse schapenvachten van het Tibetaanse Argali schapenras welke leeft op het Tibetaans plateau en de Himalaya,
-Albaanse schapenvachten van het Ruda schapenras wat voornamelijk leefzaam is in Kroätie en Albanië
-Zweedse schapenvachten zoals de vacht van het Gutefår schaap en het Gotlandpelsschaap
-de IJslandse schapenvachten afkomstig van IJsland.

Diervriendelijk?

We krijgen vaak de vraag of een schapenvacht wel diervriendelijk is en of het schaap niet speciaal is geslacht om haar vacht. Deze vraag is natuurlijk niet geheel onterecht. Het gaat namelijk wel om de huid van een dier! Maar gelukkig kan ik iedereen altijd gerust stellen. De schapenvacht is namelijk een restproduct van de slacht. Een schaap zou nooit gehouden worden enkel om de huid met vacht. Dit is simpelweg niet rendabel voor de boeren. Schapen worden gehouden voor het vlees, melk, de wol en voor landschapsbeheer. Als het dier wordt geslacht, is de huid met vacht in principe afval, een restproduct. Dat de huid wordt opgekocht en gelooid in looierijen is eigenlijk fantastisch! Je kunt stellen dat de huid met vacht wordt gerecycled.

Maar wat is dan precies ‘looien’?

Looien is het proces van restafval naar een schapenvacht of leer. De eerste en belangrijkste stap is het stabiliseren van de huid met vacht door deze te conserveren. De schone en gevilde huid wordt geconserveerd in pekel, een combinatie van water en zout, zodat het op transport kan naar de looierij. Dit zijn veelal looierijen in Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Polen omdat in Nederland geen looierijen meer bestaan. Voor ons is het zeer belangrijk dat onze schapenvachten gelooid worden binnen Europa op ecologische/plantaardige wijze. Buiten Europa worden vachten namelijk gelooid waarbij de arbeidsomstandigheden slecht zijn en zware metalen worden gebruikt en hier staan wij niet achter. Eenmaal bij de looierij aangekomen begint het bewerken van de dierenhuid ‘looien’. Door het looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. Daarna wordt de huid met vacht ingevet en eventueel nagelooid of geverfd. Vervolgens wordt de huid gedroogd en daarna bevochtigd met vochtig zaagsel. Na dit proces wordt de huid onthard in een daarvoor bedoelde machine. Hierna wordt het inmiddels geproduceerde leer bijgeslepen en wordt het leer met vacht verder gedroogd. Vervolgens wordt de vacht geborsteld en de huid nog verder gedroogd met houtmeel en de vacht gladgestreken.

Schapenvacht onderhoud sneew

Maar dan heb je ook wat

De prachtige schapenvacht die na het looien overblijft is comfortabel, helend door de van nature aanwezige lanoline (wolvet), warmte regulerend, antibacterieel en zelfreinigend. Naast het comfort wat een schapenvacht biedt is het ook nog eens ontzettend gaaf in je interieur! Momenteel merk ik dat de IJslandse schapenvacht echt heel erg in trek is. Met name de grijze IJslanders welke tevens het schaarst zijn. Dit komt omdat acht procent van alle IJslanders een grijze vacht heeft. Twaalf procent is Bruin en de overige tachtig procent is wit of gevlekt. Dus heb je een natuurlijke grijze IJslandse schapenvacht dan mag je van geluk spreken dat jij dit pronkstuk in huis hebt!

Het onderhoud van jouw Sheepy

Schapenvacht sheepsrugEr is veel te vertellen over het onderhoud van een schapenvacht. Hoe je deze kan opfrissen, borstelen etc. Op de website vind je er een heel artikel over.

 

Een sheepy kopen met korting!

Ik hoop dat ik jullie een stukje wijzer heb kunnen maken over het proces hoe een schapenvacht wordt gemaakt en Sheepy.cc hebben leren kennen. Judith en ik willen jullie graag een kortingscode aanbieden voor een Sheepy naar keuze in onze webshop. Met de code huizedopxsheepy krijg je t/m vrijdag 1 december 15% korting op alle schapenvachten. En zit jouw vachtje er niet tussen? Schroom dan niet en start een chat met mij, ik help je graag! We hebben namelijk net bij de looierij onze nieuwe, prachtige, natuurlijke, grijze IJslandse schapenvachten opgehaald.

Lieve groet, Natasja

IJslandse schapenvacht in de sneeuw

Vorig artikelBinnenkijken bij Susanne en haar (klus)huis
Volgend artikelEen tuin met veranda ontwerpen valt niet mee!

2 REACTIES

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over hoe schapenvachten verwerkt worden. Ik geloof ook dat veel mensen geïnteresseerd zijn in waar hun vacht vandaan komt. Ik ga het artikel ook even doorsturen naar mijn zus die ook graag nog een schapenvacht wil kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.