Veel huiseigenaren dromen van een veranda die kan worden gebruikt als verlengstuk van hun woonkamer. Als je jarenlang wil kunnen genieten van je terras, dan moet de vloer duurzaam zijn en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast is het pas echt af als het comfortabel en mooi is, maar ook onderhoudsarm. Er zijn meerdere materialen die geschikt zijn voor deze situatie.

Het beste terras kiezen voor een overdekte veranda

Bamboe, Douglas, Europees hardhout, Ipé en ander tropisch hardhout zijn allemaal materialen die geschikt zijn voor een vlonderplanken terras. Elk van deze materialen heeft een eigen look en feel. Ipé hardhout heeft duuzaamheidsklasse 1 en is wordt veel toegepast bij zwembaden en terrassen. Deze houtsoort kent nagenoeg geen werking en is dus heel stabiel. Het neemt weinig vocht en vuil op waardoor deze niet snel glad wordt. Wel heeft het wat onderhoud nodig zoals regelmatig behandelen met hardhoudolie en wekelijks vegen in de herfst.

Comfort en duurzaamheid

Of het doel nu een meer verfijnde look is of een charmante, rustieke uitstraling, het is belangrijk dat een houten veranda veel gebruik en weersinvloeden aankan zonder te snel beschadigd te raken. Diepe scheuren, groeven, aantasting door vocht en versplintering zijn allemaal veelvoorkomende vormen van schade die kunnen worden voorkomen door ontwerp en materiaalkeuze. Hetzelfde geldt voor het bouwen van een tuinhuisje.

Weersbestendigheid van de terrasvloer

In vochtige klimaten worden zelfs overdekte veranda’s vaak genoeg blootgesteld aan het weer wat de terrasplanken kan aantasten. Het belangrijkste element om terrasplanken in goede staat te houden, is een vochtbescherming. Bij houten buitenvloeren betekent dit het gebruik van een goede hardhoudolie welke je royaal en regelmatig aanbrengt.

Je veranda als verlengstuk van de woonkamer

Veel mensen willen een veranda creëren die fungeert als een verlengstuk van de binnenkant van het huis, en dat betekent dat het er geweldig uit moet zien en ook geweldig moet voelen. Of het nu het hele jaar door of alleen in het seizoen wordt gebruikt, de juiste terrasvloer kan ervoor zorgen dat een buitenruimte net zo comfortabel aanvoelt en er net zo mooi en afgewerkt uitziet als de woonkamer.

Voor sommige mensen geeft het hebben van een dicht en stevig aanvoelend oppervlak hen het gevoel in een meer “binnenruimte” te zijn. Hiervoor zijn ceder en sequoia niet de beste keuze, maar het hierbovengenoemde ipe wat veel dichter ligt bij typische houtsoorten voor binnenvloeren zoals fijne zwarte walnoot. Hou er echter rekening mee dat ipe wel wat onderhoud nodig heeft.

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

Vorig artikelAlles wat je moet weten over een visgraat pvc vloer
Volgend artikelWelke soorten internet zijn er?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.