Een bloeiende moestuin is iets om trots op te zijn. Of het nu is in verhoogde bedden, potten, uit zaad of niet, er gaat niets boven koken met verse ingrediënten, rechtstreeks uit je eigen achtertuin. Zelfgekweekte producten zijn niet alleen lekkerder en gezonder, maar als je moestuin goed gedijt, kan het je zelfs geld besparen bij de boodschappen.

Er zijn een paar verschillende manieren van moes tuinieren in je achtertuin, maar de aanpak blijft hetzelfde als bij het plannen van de beste vaste planten tuin. Je moet je perceel en klimaat begrijpen om te weten wat en hoe je succesvol kan telen.

Begin je moestuin op het ideale moment

Het vroege voorjaar is een ideale tijd om te beginnen met moes tuinieren, maar je kunt natuurlijk ook ruim van tevoren beginnen met plannen. Bepaal de grootte van het perceel dat je wilt. Zorg ervoor dat je een maat aanhoudt die je aankunt. Een grote moestuin met ruimte om alles te laten groeien zal veel werk vergen, zowel voorbereiding als onderhoud. Een kleiner perceel met kleinere planten, producten gemengd tussen bloembedden, of planten in containers zou beter werken als je niet veel tijd hebt om te tuinieren.

Zorg voor de nodige ruimte

De hoeveelheid ruimte en lichtniveaus van de door jou gekozen kweekplek zullen de bepalende factor zijn in wat je kweekt, en je moet begrijpen hoeveel ruimte je elke plant kunt bieden om te groeien voordat je begint. Plan de lay-out van de tuin om ervoor te zorgen dat alle planten toegankelijk zijn en voldoende zonlicht krijgen.

Om te begrijpen hoeveel ruimte elke groente- of fruitplant nodig heeft, controleer je het zaadpakket en selecteer je potten dienovereenkomstig.

Test de grond waarop je wil kweken

Vaststellen welk type grond je hebt, is belangrijk voor wat je zal kweken. Als de grond bijvoorbeeld zware klei is, wil je misschien groenten kweken in verhoogde bedden gevuld met meer meegaande bovengrond. Zorg dat de bodem van je moestuin geschikt is voor het kweken van groenten. Het is handig om de pH-waarden van de grond in je moestuin te testen om je te helpen bij het selecteren van geschikte gewassen.

Beslis welke groenten en fruit je wil kweken

Zodra je deze basisprincipes hebt vastgesteld, is het een kwestie van beslissen wat je wilt kweken. Ben je experimenteel en geïnteresseerd in het proberen van meer ongebruikelijke gewassen die moeilijk te koop zijn in supermarkten en winkels? Of misschien verlang je naar de smaak van tomaten van eigen bodem – een smaak die moeilijk te vinden is in intensief gekweekte gewassen. Of wil je een groentesoep maken met groenten uit je tuin.

Denk na over de layout

Elk perceel is anders, dus werk het beste ontwerp uit voor je ruimte en behoeften. Er zijn geen regels voor het aanleggen van een moestuin, maar de eenvoudigste manier die we hebben gevonden om een ​​moestuin te plannen, is door het land dat je aan groenten hebt toegewezen in vier secties te verdelen: een voor wortelgroenten; een voor salades en kruiden, een voor bonen en erwten (of peulvruchten zoals ze soms worden genoemd); en een voor een mix, bijvoorbeeld tomaten, komkommers en dergelijke. De reden dat je dit moet doen, is omdat het niet de bedoeling is dat je twee jaar achter elkaar dezelfde grond voor dezelfde moestuinplanten gebruikt. Dus door je perceel te verdelen, kun je je gewassen roteren.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft met de voorbereidingen van jouw moestuin. Veel succes!

 

Vorig artikelAlles wat je moet weten over Himalaya-zoutlampen
Volgend artikelAlles wat je moet weten over een visgraat pvc vloer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.